Vești excelente pentru români și bulgari: țara din Europa, una extrem de importantă, care elimină controalele pe aeroporturi. Cum s-a luat această decizie și când intră în vigoare.
Pe 30 decembrie 2023, Uniunea Europeană a decis ca, începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene şi maritime interne cu şi dintre Bulgaria şi România să fie eliminate.
Miercuri, 24 ianuarie 2024, Consiliul Federal din Elveția a fost de acord să urmeze decizia UE privind ridicarea controalelor vamale la frontierele aeriene cu cele două state din estul Europei.
Mai exact, controalele de imigrare pe aeroporturile din Elveția pentru cei care călătoresc cu avionul din și către România și Bulgaria vor fi eliminate. Totul se va întâmpla după 31 martie 2024.
Autoritățile de la Berna au fost de acord să urmeze decizia UE de a anula controalele la frontierele aeriene și pe apă pentru cele două state, scriu cei de la publicația Swissinfo.ch.
După data de 31 martie 2024, va rămâne în vigoare doar măsura controlului la frontierele terestre. Consiliul Federal al Elveției a dat de înțeles că o decizie în această privință urmează să fie luată în viitor.
Elveția, care este membră a zonei europene de călătorie fără viză Schengen, va urma exemplul. România și Bulgaria, la rândul lor, vor putea elibera și vize Schengen, a spus Consiliul Federal elvețian, conform sursei citate.
Reprezentanții Consiliului Federal elvețian au notat că experiențele cu aderarea Croației la spațiul Schengen au arătat că o astfel de decizie ”nu ar trebui să aibă ca rezultat o creștere semnificativă a migrației”.
”Sofia și Bucureștiul au convenit să-și intensifice lupta împotriva migrației ilegale. Bulgaria și România, țări membre UE din 2007, au luat și ele măsuri pentru implementarea integrală a legislației europene, care prevede că cererile de azil sunt procesate în țara în care au sosit migranții”, scriu elvețienii.
În prezent, zona fără vize a spațiului Schengen include 27 de țări europene. Acestea au în total aproximativ 400 de milioane de cetățeni. Sunt 23 de țări UE și patru state partenere: Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De facto, spațiul Schengen include și patru micro-state europene: Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.