News

E oficial: Austria recunoaște acordul cu România și Bulgaria, pentru aderarea la spațiul Schengen aerian

Austria a confirmat oficial acordul cu România și Bulgaria pentru aderarea la ”Schengen Air”, respectiv intrarea pe cale aeriană în statele membre fără control de frontieră.
30.12.2023 | 20:13
E oficial Austria recunoaste acordul cu Romania si Bulgaria pentru aderarea la spatiul Schengen aerian
Gerhard Karner, ministrul austriac de interne / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul de interne austriac a confirmat, sâmbătă, finalizarea negocierilor cu România și Bulgaria referitoare la aderarea Spațiul Schengen aerian.

Austria confirmă acordul pe care România îl anunțase acum câteva zile

Anunțul vine după o lună de discuții intense referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Bulgaria și România pentru a adera, în această formă, la spațiul Schengen. Rezultatul negocierilor se va regăsi într-un text juridic care are caracter obligatoriu și care ar putea intra în vigoare în luna martie.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă schimbare pentru cetățenii celor două țări este că aceștia nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări din Uniunea Europeană folosind terminalele internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la îmbarcare de către reprezentanții companiilor aeriene, cu sprijinul poliției, scrie publicația Kurier.

Gerhard Karner: ”Nu există negocieri pentru aderarea la spațiul Schengen”

Informația apare la câteva zile după ce România și Bulgaria au anunțat deja semnarea acordului. Ministerul austriac de interne a refuzat, inițial, să confirme înțelegerea.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, partea austriacă insistă că nu există negocieri pentru aderarea la spațiul Schengen pe cale terestră, pentru România și Bulgaria.

„În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat Gerhard Karner, ministrul austriac al internelor.

ADVERTISEMENT

Condițiile puse de Austria

Cele trei condiții importante impuse de Austria celor două candidate se referă la:

  • intensificare a activității agenției UE pentru protecția frontierelor, Frontex, în România și Bulgaria.
  • alocarea unor fonduri pentru consolidarea protecției frontierelor externe ale României și Bulgariei, din partea Comisiei Europene
  • întărirea controalelor la frontierele terestre ale României și Bulgariei.

România și Bulgaria ar trebui să primească mai mulți solicitanți de azil

Suplimentar, Austria a condiționat accederea României și a Bulgariei în Schengen de acceptarea de către cele două state a unei cote de solicitanți de azil, în special din Afganistan și Siria.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, Austria a blocat proiectul de extindere a spațiului Schengen, prin includerea României și Bulgariei. La acea vreme, Viena și-a motivat decizia prin invocarea unui număr mare de solicitanți de azil în statele Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT