Life

Țara în care ceapa a devenit un produs de lux. E mai scumpă chiar și decât carnea de vită

Dacă în România ceapa este una dintre cele mai ieftine legume, iată că alte părți ale globului poate fi considerată un adevărat produs de lux.
25.02.2023 | 12:57
Tara in care ceapa a devenit un produs de lux E mai scumpa chiar si decat carnea de vita
Țara în care ceapa este mai scumpă decât carnea de vită. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ceapa este o legumă care are nenumărate beneficii pentru organism. În ciuda mirosului său care la prima vedere poate fi destul de înțepător, aceasta este utilizată în diverse mâncăruri. Ceapa oferă un gust aparte, așa că unele persoane nici măcar nu pot renunța la ea.

Ceapa a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de vită în această țară

Iată însă că într-o țară, cei care vor să folosească ceapa în anumite rețete sunt nevoiți să scoată din buzunare sume exorbitante. Aici, ceapa a devenit un produs de lux, iar prețurile sunt mai mari chiar și decât cele pentru carnea de vită, potrivit Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Filipine este țara în care prețurile pentru un kilogram de ceapă au explodat, iar acesta este doar unul dintre factorii care confirmă faptul că o criză a acestei legume se extinde la nivel mondial. Dacă până acum în Manila, unele persoane cumpărau un kilogram de ceapă pentru a face pachețele de primăvară, iată că acum acest lucru a devenit dificil.

Lalaine Basa, care deține o firmă de catering din Manila, povestește că a fost nevoită să schimbe rețeta pentru vestitele pachețele de primăvară pe care le vinde, în condițiile în care ceapa a devenit mult mai scumpă. Astfel, rețeta pentru acest aliment conține acum jumătate din cantitatea de ceapă obișnuită, scrie Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Și nu doar Filipine este afectată de această criză. Explozia prețurilor la ceapă afectează și Turcia, Kazahstanul, dar și Marocul, care au decis să oprească unele exporturi. O reacție în test sens a venit recent și de la Banca Mondială, dar și din partea Organizației Națiunilor Unite.

Sursele citate avertizau în legătură cu efectele pe care le au restricțiile privind ceapa. Mai exact, atât ONU cât și Banca Mondială spunea că și alte legume, dar și fructe vor fi în pericol. Este vorba despre tomate, cartofi, morcovi, dar și mere, ale căror cantități nu vor fi suficiente pentru a ajunge în fiecare colț al globului.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie, afectată de criza legumelor

Trebuie menționat faptul că anul trecut, în sudul Spaniei și în nordul Africii au existat recolte foarte mici, drept urmare, în unele magazine, rafturile cu legume au rămas aproape goale. Și în Marea Britanie situația este destul de îngrijorătoare, după cum avertizau anterior autoritățile.

Chiar la finalul săptămânii, Guvernul din Marea Britanie a vorbit și despre criza salatei, având în vedere că aprovizionare cu o astfel de legumă, dar și cu altele a întâmpinat dificultăți. Autoritățile de la Londra spuneau că această situație ar mai putea dura cel puțin patru săptămâni.

ADVERTISEMENT

Deși la prima vedere situația nu pare a fi atât de îngrijorătoare, specialiștii din domeniu se tem că această criză a legumelor, dar și a fructelor ar putea afecta securitatea mondială a alimentelor, iar efectele ar putea să fie resimțite în curând în mai multe colțuri ale globului.

ADVERTISEMENT