News

Țara unde peste 100.000 de persoane sunt strămutate din cauza unui gigant energetic. „O catastrofă ecologică”

Acuzații grave pentru gigantul energetic TotalEnergies. Peste 100.000 de oameni vor fi strămutați. Human Rights Watch se declară îngrijorat.
11.07.2023 | 11:33
Tara unde peste 100000 de persoane sunt stramutate din cauza unui gigant energetic O catastrofa ecologica
Human Rights Watch denunță proiectele TotalEnergies în Uganda / Foto: captură video YouTube
ADVERTISEMENT

TotalEnergies, gigantul energetic francez este acuzat de Human Rights Watch că duce la capăt un mega-proiect petrolier în detrimentul a mii de oameni și al climei, în Uganda. Insecuritatea alimentară, abandonul școlar, gospodăriile sărace sunt tot atâtea consecințe. Pe lângă efectele „devastatoare” asupra mediului, ONG-ul Human Rights Watch a publicat un raport în care avertizează asupra pericolelor pe care le prezintă proiectul de construcție al unei conducte de petrol în această țară și solicită oprirea acestuia. Raportul condamnă și „despăgubirile insuficiente și tardive” acordate de compania franceză populațiilor locale.

Peste 100.000 de persoane, strămutate

Conducta construită de gigantul francez al combustibililor fosili TotalEnergies în Africa de Est a distrus mijloacele de subzistență ale oamenilor și va contribui la criza climatică globală, potrivit unui raport al Human Rights Watch, publicat luni. Mega-proiectul petrolier al TotalEnergies din Uganda este un „dezastru” pentru populație, „a devastat mijloacele de subzistență a mii de persoane” și „va contribui la criza climatică mondială”, deplânge acest raport.

ADVERTISEMENT

Într-un raport de 47 de pagini publicat luni, Human Rights Watch se arată îngrijorat de un „dezastru” pentru drepturile omului și de sărăcirea populațiilor locale din Uganda. Potrivit autorilor raportului, „oleoductul aflat în prezent în construcție (…) a devastat mijloacele de trai a mii de persoane din Uganda” și va agrava în cele din urmă „criza climatică”.

În 2022, TotalEnergies a anunțat un acord de investiții de 10 miliarde de dolari cu Uganda, Tanzania și compania chineză CNOOC, care include construcția unei conducte de 1 443 de kilometri (EACOP) care va lega câmpurile petroliere de la Lacul Albert, din vestul Ugandei, de coasta Tanzaniei, în Oceanul Indian. Human Rights Watch estimează că dezvoltarea acestui proiect va duce la „strămutarea a peste 100.000 de persoane”, scrie Ouest-France.

ADVERTISEMENT

Dezastru pentru familii

Cu toate acestea, proiectul s-a lovit de opoziția activiștilor și grupurilor de mediu care consideră că TotalEnergies amenință ecosistemul fragil al regiunii și oamenii care trăiesc acolo. Pentru HRW, EACOP „a dus la insecuritate alimentară și la îndatorarea gospodăriilor, a contribuit la abandonul școlar al copiilor și este posibil să aibă efecte devastatoare asupra mediului”, continuă ONG-ul într-un raport bazat pe mai mult de 90 de interviuri, în special cu 75 de familii strămutate în cinci districte din țara est-africană.

Proiectul petrolier este „un dezastru pentru zecile de mii de oameni care au pierdut terenuri care le asigurau hrană pentru familiile lor și venituri pentru a-și trimite copiii la școală, și care au primit compensații inadecvate din partea TotalEnergies”, afirmă Felix Horne, cercetător de mediu la HRW, în raport, înainte de a continua: „EACOP este, de asemenea, un dezastru pentru planetă, iar proiectul nu ar trebui să continue”.

ADVERTISEMENT

„Ei vin aici și ne promit totul”

Mai mulți fermieri intervievați de HRW au declarat că au fost nevoiți să aștepte ani de zile pentru compensații și că au intrat în datorii. Unii săteni au spus că au fost obligați să semneze acorduri de despăgubire în limba engleză, o limbă pe care nu o cunoșteau deci nu o puteau citi, în timp ce alții le-au mai spus cercetătorilor că „prezența oficialilor guvernamentali și de securitate la întâlnirile publice a contribuit la crearea unei aureole de intimidare”, subliniază HRW.

„Ei vin aici promițându-ne totul”, a declarat un rezident pentru HRW. „Noi i-am crezut. Acum nu mai avem nici un teren, banii de despăgubire au dispărut, câmpurile pe care le-am lăsat sunt inundate și praful umple aerul”. „În ciuda numeroaselor declarații publice, politice și planurilor TotalEnergies și ale filialelor sale”, procesul de compensare ar fi fost întârziat „timp de mai mulți ani”. HRW regretă, de asemenea, că sumele sunt insuficiente, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Petrodolari și dictatură

Într-un răspuns trimis către HRW în iunie, TotalEnergies a declarat că a oferit o compensație echitabilă fermierilor și că „va continua să acorde o atenție deosebită respectării drepturilor comunităților în cauză”. TotalEnergies susține, de asemenea, că despăgubirile plătite sunt în conformitate cu standardul „valorii totale de înlocuire”.

Președintele ugandez Yoweri Museveni, care conduce țara cu o mână de fier din 1986, a descris în repetate rânduri proiectul ca fiind o sursă economică majoră pentru această țară fără ieșire la mare, în ciuda unei rezoluții fără caracter obligatoriu a Parlamentului European de anul trecut, care a criticat „încălcările” drepturilor omului împotriva opozanților.

La sfârșitul lunii iunie, 26 de ugandezi și cinci asociații franceze și ugandeze au lansat o nouă acțiune în justiție în Franța pentru a cere „compensații” de la gigantul TotalEnergies pentru „daunele” pe care, potrivit acestora, le-ar fi provocat controversatul megaproiect petrolier. În februarie, tribunalul din Paris a dat câștig de cauză opozanților megaproiectului petrolier din Uganda și Tanzania, criticând și ONG-urile pentru că nu au explorat suficient posibilitatea dialogului cu gigantul petrolier înainte de a acționa în justiție.

ADVERTISEMENT