News

Tatăl lui Vlad Pascu, în război total cu un mogul imobiliar. Își lasă partenerul de afaceri fără vila de la munte

Tatăl lui Vlad Pascu a făcut bani și în control judiciar. Mihail Claudiu Pascu își execută silit partenerul de afaceri, pentru o datorie veche de un deceniu și jumătate.
15.01.2024 | 12:23
Tatal lui Vlad Pascu in razboi total cu un mogul imobiliar Isi lasa partenerul de afaceri fara vila de la munte
Tatăl lui Vlad Pascu a făcut milioane de euro din afaceri imobiliare / Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Mihai, tatăl lui Vlad Pascu, continuă să facă bani frumoși și după accidentul teribil provocat de fiul său, în august 2023. De data aceasta, nu este vorba despre afaceri imobiliare, ci despre recuperarea unei datorii de la unul din partenerii săi.

Imobilul executat silit în contul datoriei valorează 300.000 de euro

Afaceristul pe care Mihail Claudiu Pascu îl execută silit este Marin Gostin, unul dintre cei mai cunoscuți, dar și controversați dealeri imobiliari din România.

ADVERTISEMENT

Pe data de 12 septembrie 2023, la doar câteva săptămâni după ce Vlad Pascu a ucis cu mașina doi tineri, un executor judecătoresc din Ploiești a anunțat scoaterea a unei vile cu trei niveluri și a terenului aferent de 2.506 mp, situat în localitatea Cheia.

executare silita pascu
Vlad Pascu îl execută silit pe unul dintre regii imobiliarelor din România / Captură: Fanatik

Imobilul se află în proprietatea omului de afaceri Marin Gostin, iar executarea silită se face la cererea creditorului urmăritor Pascu Mihail-Claudiu, pe baza unei sentințe civile care datează din anul 2012. Imobilul urma să fie scos la licitație pe data de 5 octombrie 2023, de la suma de 1.540.800 de lei (300.000 de euro).

ADVERTISEMENT

Tatăl lui Vlad Pascu și-a împrumutat partenerul cu un sfert de milion de euro, cu scadență la câteva luni

Potrivit informațiilor obținute de FANATIK, datoria invocată de tatăl lui Pascu vine ca urmare a unor împrumuturi acordate lui Gostin în perioada 2008 – 2009, în valoare totală de 250.000 de euro. Gostin s-a angajat să returneze datoria în interval de doar câteva luni, însă a reușit să achite doar o parte din bani, aproximativ 135.000 de euro. Pentru restul de bani, creditorul a fost de acord să prelungească termenul până la finalul anului 2010, însă Gostin nu a mai achitat nimic.

Drept urmare, Pascu l-a dat în judecată pe Gostin, iar instanța a decis că acesta trebuie să-i plătească suma de 115.000 de euro, reprezentând ”debit recunoscut”.

ADVERTISEMENT

Interesant este că în fața judecătorilor, Marin Gostin a declarat că sumele reale datorate au fost mult mai mici, însă a fost de acord să încheie contracte de împrumut pe sume mai mari în baza relației de prietenie pe care o avea cu Pascu.

”Asigurarea” lui Mihail Pascu

”Prin notele scrise depuse la data de 31.01.2012 pârâtul a învederat că în fapt între acesta şi reclamant s-au încheiat trei contracte de împrumut, două în cuantum de 100.000 lei iar al treilea de 50.000 euro, în contracte dispunându-se inserarea unor sume mai mari din raţiuni ce i-au fost prezentate ca fiind „o asigurarea în caz de refuz al rambursării împrumutului acordat”.

ADVERTISEMENT

Forma în care au fost încheiate contractele de împrumut şi dovezile de restituire a sumelor se datorează relaţiilor de prietenie dintre părţi”, se arată în dosarul consultat de FANATIK. Din document nu reiese motivul pentru care Gostin a returnat o sumă mai mare decât cea care susține că a împrumutat-o.

Soții Pascu dețin o firmă cu familia Gostin

Paradoxal, soții Mihail și Miruna Pascu sunt asociați în firma Speed Travel SRL cu fiul lui Marin Gostin, în timp ce acesta este administratorul societății.

Firma a fost înființată de Horia Teodorescu, președinte al Consiliului Județean Tulcea și cedată lui Marin Gostin în 2010. Soții Pascu au intrat în afacere abia în 2015, iar în prezent dețin 40% din business. Speed Travel SRL a ridicat un hotel de lux în rezervația naturală Delta Dunării, despre care Realitatea TV a dezvăluit, în 2044, că a fost construit ilegal.

Tot în 2014, tatăl lui Vlad Pascu a început executarea lui Marin Gostin, pe baza datoriei neachitate. Omul de afaceri a încercat s-o oprească printr-o acțiune civilă, în care a susținut că datoria s-a prescris. Argumentul a fost respins de judecători.

În dosarul de executare a mai apărut un creditor

Chiar și așa, în dosarul de executare a mai apărut o parte: societatea SC Grup Financiar IFN SA, care are de recuperat o datorie de 1.839.336 de euro de la Marin Gostin, pe baza unui bilet la ordin care avea scadență în anul 2011.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Grup Financiar IFN SA este deținută în proporție de 78% de Alexandra Păcuraru, fiica patronului postului Realitatea TV, Maricel Păcuraru.

Grup Financiar IFN este creditor intervenient în dosarul de executare solicitat de Mihail Claudiu Pascu, însă a formulat și o contestație la executare pe numele acestuia și al lui Marin Gostin. Aceasta va intra pe rolul Judecătoriei Vălenii de Munte la începutului lunii februarie.

Marin Gostin apare în dosarul retrocedării Fermei Băneasa

Marin Gostin s-a îmbogățit din afaceri imobiliare, printr-o metodă de care s-a folosit și soții Pascu: achiziționarea unor drepturi litigioase de la moștenitorii unor parcele mari de teren. În 2012, numele său a apărut în contextul retrocedării averii domeniului fostului domnitor Grigore Dimitrie Ghica, formată din 22 de hectare de teren în zona lacurilor Plumbuita și Tei. Jurnaliștii de la Adevărul îl descriau atunci ca pe un veritabil ”rechin imobiliar”.

Marin Gostin a figurat și în dosarul Ferma Băneasa, în care au fost condamnați Remus Truică și Prințul Paul. Omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă, însă a fost achitat de Curtea de Apel Brașov, în 2019.

ADVERTISEMENT