Nicușor Dan nu a scăpat de bătăile de cap legate de datoria pe care Primăria Capitalei o are față de omul de afaceri Costică Constanda. Asta, deși în urmă cu un an și jumătate, edilul a anunțat că a ajuns la un acord de eșalonare cu familia fostului proprietar al Satului Francez, din nordul Capitalei.
Tribunalul București a dat sentința în procesul în care Municipiul București, reprezentat legal prin primarul general, a contestat executarea silită demarată de Maria și Costică Constanda. Procesul a început în timpul mandatului Gabriela Firea, când un executor judecătoresc a blocat conturile instituției, în baza datoriilor de 125 de milioane de euro.
Gabriela Firea a încercat să scape de executarea silită și a contestat procedura, precum și costurile uriașe ale acesteia. Astfel, doar cheltuielile de executare silită pentru două creanțe stabilite de instanță, în 2018 și 2019, se ridică peste 7.000.000 de lei (1,4 milioane euro), plus TVA.
Pe fond, instanța a respins cererea formulată de Primăria Municipiului București ca neîntemeiată. Tribunalul București a întors însă decizia și a admis-o în parte.
Astfel, judecătorii au diminuat costurile cheltuielilor de executare la 2.000.000 de lei (400.000 de euro), plus TVA, pentru ambele dosare de executare silită. Celelalte dispoziții ale sentinței apelate, inclusiv cele referitoare la legalitatea actelor de executare silită, au fost menținute. Decizia Tribunalului București este definitivă.
Cei 400.000 de euro, pe care instituția condusă de Nicușor Dan trebuie să o achite executorului judecătoresc, se adaugă datoriei de 125.000.000 de euro, pe care primăria s-a angajat să-i achite eșalonat.
În iunie 2022, edilul a ieșit public și a declarat că a ajuns la un acord cu familia Constanda pentru achitarea datoriei, în 50 de rate lunare. Asta înseamnă 2,5 milioane euro, sumă care-i intră lui Costică Constanda în conturi, în fiecare lună. Acordul dintre cele două părți include o cauză prin care Constanda renunță la blocarea conturilor primăriei.
Costică Constanda a ajuns să se lupte cu Primăria Capitalei în urmă cu mai bine de două decenii, când a cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorii unui teren în suprafață de 2,8 hectare de teren situat în Satul Francez, în cea mai scumpă zonă a Bucureștiului.
În 2003, Traian Băsescu, primarul general de la acea vreme, a semnat două decizii prin care a oferit, la schimb, 3,3 hectare din Parcul Bordei. Devenit proprietar cu acte, Constanda a solicitat Consiliului General eliberarea unui PUZ pentru un complex rezidențial, în respectiva zonă.
A fost refuzat, pe motiv că acel teren are destinație de spațiu verde, însă Constanda s-a adresat instanței, pe motiv că i-a fost afectat dreptul la proprietate.
În 2007, instanța i-a dat dreptate afaceristului și a obligat Consiliul General să elibereze PUZ pentru construirea unor blocuri de 5 etaje. În același an, primarul Adriean Videanu i-a propus omului de afaceri un nou schimb: să-i dea înapoi terenul din Satul Francez, în schimbul Parcului Bordei. Înțelegerea prevedea dreptul de a construi blocuri cu 5 etaje în zona de nord a Capitalei.
Doar că, doi ani mai târziu, noul primar, Sorin Oprescu, i-a refuzat lui Constanda eliberarea PUZ-urilor promise. Atunci, omul de afaceri a dat în judecată primăria, iar în 2011 a câștigat, urmând a primi despăgubiri de 165 de milioane de euro.
O parte din această sumă a fost plătită în vremea Gabrielei Firea, înainte ca executorul judecătoresc să blocheze conturile primăriei, în contul întregii datorii.