News

Taxă de solidaritate pentru muncitorii și pensionarii români. Ce venituri ar putea fi supuse plății

28.04.2020 | 17:46
Taxa de solidaritate pentru muncitorii si pensionarii romani Ce venituri ar putea fi supuse platii
Taxă de solidaritate pentru muncitorii și pensionarii români. Ce venituri ar putea fi supuse plății
ADVERTISEMENT

O taxă de solidaritate pentru muncitorii și pensionarii români ar putea intra în vigoare în perioada următoare. Propunerea vine din partea Academiei Române și vizează un anumit nivel de venit al cetățenilor.

Taxă de solidaritate pentru muncitorii și pensionarii români. Ce venituri pot fi supuse plății

Recent, un studiu al Institutului de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române a venit cu propunerea ca toți cetățenii români care au venituri mai mari de 3200 de lei net, inclusiv pensionarii, să plătească o taxă de solidaritate.

ADVERTISEMENT

Aceasta ar veni sub forma unei contribuții sociale, și se vrea a reprezenta o variantă mai bună decât tăierea salariilor bugetarilor, eveniment petrecut în timpul crizei din 2009.

Impozitul de solidaritate pe care îl propunem reprezintă un impozit direct pe o perioadă determinată, universal, fără nicio excepţie, de la un anumit prag al veniturilor în sus, indiferent de sursa acestora.

ADVERTISEMENT

Impozitul de solidaritate ar include: veniturile din muncă, veniturile din pensii, veniturile din capital şi proprietate. Pragul pe care îl propunem pentru impozitul de solidaritate este de 3.200 lei / lunar, respectiv valoarea salariului mediu net în februarie 2020.

Tot ce depăşeşte acest prag, indiferent de sursa de venit (salarii, pensii, chirii, dividende, rente) intră sub incidenţa impozitului de solidaritate (…) Cota de impunere poate fi stabilită de decidentul politic în funcţie de criterii fiscale şi de rezervele de solidaritate ale societăţii.” se arată în textul propuneri.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii de acest proiect

În opinia analiștilor financiari, pentru muncitorii din România măsura este una total nepotrivită, întrucât o taxă suplimentară celor deja existente nu e de bun augur.

”Pentru salariaţi o să fie foarte greu. Va încuraja nemunca. Pentru că taxa e undeva la 45% din salariu. O astfel de taxă suplimentară, o să spună că statul ia mai mult, oricum lua zdravăn, dar acum când ia mai mult de 50% din munca mea nu mi se pare deloc normal.

ADVERTISEMENT

Mai bine nu mai muncesc”, a declarat Adrian Benta, consultant fiscal, conform Mediafax.

  • circa 1,5 milioane de angajaţi (peste 25% din total) aveau venituri nete mai mari de 3.200 de lei în România în 2019.
ADVERTISEMENT
Tags: