News

Taxiurile ar putea deveni mai scumpe. Noi criterii propuse pentru stabilirea tarifelor

Un proiect de lege depus la Parlament de către un grup de deputați PNL și PSD ar putea duce la creșterea tarifelor pe care le percep taxiurile.
11.10.2023 | 08:03
Taxiurile ar putea deveni mai scumpe Noi criterii propuse pentru stabilirea tarifelor
Taxiurile ar putea percepe tarife mai mari în anumite situații/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Partidele de guvernământ intenționează să modifice Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, iar unele dintre aceste reglementări deschid posibilitatea ca, în anumite situații, companiile de taximetrie să perceapă tarife mai mari decât tariful standard.

Taxiurile vor putea dubla tariful de pornire

Motivele sunt legate de faptul că actualele condiții economice impun noi reguli privind tarifele pe care le percep taxiurile pentru distanțele mici, precum și în situațiile în care cursa începe în localitatea în care este autorizat taxiul și se termină în altă localitate.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește modificările aduse reglementărilor tarifelor folosite și modalităților de plată am ținut cont de realitățile pieței actuale, de eficientizarea activităților de taximetrie când este vorba de distanțe scurte, în condiții dificile de trafic, a curselor pe timp de noapte, în afara localității, de concurența foarte mare generată prin reglementarea transportului alternativ”, afirmă inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat.

O primă modificare vizează tariful de pornire, care este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei și care este egal cu tariful de distanță (lei/km), potrivit legislației acum în vigoare. Asta înseamnă că fiecare pasager al unui taxi plătește automat cu un kilometru mai mult decât distanța pe care urmează să o parcurgă efectiv.

ADVERTISEMENT

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, tariful de pornire va putea egal cu cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru, ceea ce înseamnă că un taximetrist va putea pleca în curs deja cu doi kilometri bifați. Măsura ar fi menită să compenseze inconvenientul generat de cursele pe distanțe scurte.

Costuri mai mari între localități diferite

O altă situație în care tarifele pe care le percep taxiurile vor crește este legată de cursele între două localități, astfel încât să compenseze taximetriștii pentru situațiile în care se întorc fără clienți în localitatea în care operează în mod obișnuit.

ADVERTISEMENT

Tariful de distanță aplicat în exteriorul localității de autorizare este mai mare cu cel mult 50% decât tariful de distanță aplicat în interiorul localității de autorizare pentru timp de zi sau de noapte, după caz”, prevede proiectul de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului.

Proiectul de lege vizează și aspecte care țin de organizarea serviciilor de taximetrie și condițiile pe care acestea trebuie să le respecte. Din această perspectivă, se propune ca operatorii de taximetrie să poată folosit și mașini deținute în baza unui contract de închiriere sau comodat, legislația actuală permițând doar utilizarea mașinilor obținut prin cumpărare sau deținute prin contract de leasing.

ADVERTISEMENT

Tot în favoarea companiilor care activează în domeniu este o adăugire la prevederea prin care taxiurile pot circula pe benzile rezervate mijloacelor de transport în comun, „fără a perturba circulația acestora”. Inițiatorii susțin că această sintagmă a permis unor primării să limiteze în mod nejustificat circulația taxiurilor pe aceste benzi sub pretext că afectează transportul în comun, motiv pentru care este introdusă o formulare mai clară: „Exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă de autoritățile locale decât dacă este grav perturbată circulația mijloacelor de transport în comun.

În momentul de față, primăriile pot stabili tarifele în sine privind costul unui kilometru perceput de taxiuri, însă modul de aplicare a acestui tarif și raportarea lui la tariful de pornire și la tariful pe timp de noapte este prevăzut prin lege. Eventuala adoptare a proiectului nu impune automat creșterea tarifelor, dar dă companiilor de taximetrie temeiul legal pentru o eventuală scumpire.

ADVERTISEMENT