Fotbal intern

Tehnologia VAR în Liga 1? Trei arbitri români merg în Spania pentru instructaj

02.02.2019 | 14:02
Tehnologia VAR in Liga 1 Trei arbitri romani merg in Spania pentru instructaj

Liga 1 este tot mai aproape de tehnologia VAR (Video Assistance Referee – Asistență video pentru arbitri). Brigada de arbitri de la partida Dunărea Călărași – FCSB va merge săptămâna viitoare în Spania, special pentru un instructaj VAR. Astfel, Ovidiu Haţegan, Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe vor fi cei trei oficiali care vor face primii instructajul pentru tehnologia de ajutat arbitrii.

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan, a anunțat că vrea să introduce VAR-ul în Liga 1 din sezonul viitor: „Am trimis către FRF caietul de sarcini pentru implementarea VAR. FIFA ne-a dat o listă cu condițiile de licențiere, cu firmele care pot să instaleze VAR, fiindcă trebuie să fie o societate licențiată FIFA. Da, vrem să avem arbitraj video în Liga 1 din sezonul 2019-2020. E un sistem bun pentru toată lumea, pentru corectitudinea competiției”, a spus Justin Ștefan.

Ovidiu Hațegan, arbitrând un meci de Champions League

Tehnologia VAR în Liga 1, cerută și de Istvan Kovacs

De altfel, VAR-ul are și mai mulți fani în Liga 1 Betano. Unul dintre cei mai experimentați arbitri din România, Istvan Kovacs, cere și el tehnologia de asistență video în liga noastră: “Este un mare ajutor pentru arbitru, pentru că după joc nu mai pleci huiduit. Mi-aș dori ca tinerii să vină spre arbitraj pentru că este o meserie frumoasă, însă ei trebuie să știe că fără sacrificii nu vor ajunge în top”, a spus Kovacs, într-un interviu pentru site-ul FRF.

De altfel, tehnologia VAR se bucură de o popularitate importantă, după ce a fost introdus deja în ligile de top ale Europei, cu excepția Premier League. De altfel, UEFA a anunțat că se grăbește cu implementarea tehnologiei și în Liga Campionilor. Astfel, după eroarea lui Kassai, prin care i-a dat un penalty fantomă lui Raheem Sterling în Manchester City – Sahtior Donetk, oficialii europeni au decis să introducă VAR încă din faza optimilor.