News

Teritoriul plin de resurse pe care rușii l-au vândut americanilor pe bani puțini. Cum au făcut Statele Unite cea mai bună afacere din istorie

Ce teritoriu plin de resurse au vândut rușii americanilor pe bani puțini. Cum au făcut Statele Unite cea mai bună afacere din istorie.
24.04.2024 | 20:28
Teritoriul plin de resurse pe care rusii lau vandut americanilor pe bani putini Cum au facut Statele Unite cea mai buna afacere din istorie
Despre ce teritoriu este vorba. Sursa foto: AFAR Media
ADVERTISEMENT

Teritoriul plin de resurse pe care Rusia l-a vândut Statelor Unite ale Americii pe o sumă mică. În același timp, acestea au avut de câștigat de 100 ori mai mult de pe urma zonei achiziționate cu un preț modest. Cum a fost posibil?

Ce teritoriu cu multe resurse au vândut rușii, americanilor, pe bani puțini

În urmă cu secole, Alaska a fost dată de către ruși americanilor, pe un preț considerat foarte mic de către oamenii de știință. Deși mulți ar crede astăzi că Alaska a aparținut dintotdeauna Statelor Unite, inițial a fost deținută de Imperiul Rus, în perioada când nici măcar nu era stat.

ADVERTISEMENT

Din 1959 Alaska este stat, fiind situat în extremitatea nord vestică a Americii de Nord și este cel de-al patruzeci și nouălea stat al Uniunii Nord Americane, de pe data de 3 ianuarie 1959 mai exact. Astăzi este unul dintre cele mai bogate teritorii de pe Terra.

Potrivit documentelor istorice, cu 30 de ani înainte ca SUA să devină o națiune, Alaska era o posesie colonială a Imperiului Rus, adică a țarilor săi, conducătorii imperiului care se întindea din Europa până în Pacific și din Orientul Apropiat până la Polul Nord.

ADVERTISEMENT

Negustorii ruși erau în principal atrași de Alaska, deoarece puteau obține fildeș de morsă, estimat a fi la fel de scump precum cel de elefant. De asemenea, vidrele reprezentau pentru ei o sursă de venit, fiindcă din blana acestor animale se pot face haine, care sunt și astăzi destul de valoroase.

La un moment dat, de teamă că britanicii ar putea cuceri Alaska, în 1867, Rusia, despre care reamintim că pe atunci nu era considerată o foarte mare putere, a hotărât ca să vândă teritoriul americanilor. S-au purtat negocieri pripite.

ADVERTISEMENT

Negocierile pripite înseamnă că țariștii nu au calculat foarte amănunțit consecințele și au ajuns la concluzia să vândă Alaska pe 7,2  milioane de dolari, adică doi cenți pe acru. Interesant este cine a coordonat negocierile.

Românul care a coordonat negocierile dintre Rusia și SUA, referitor la Alaska

Un român a fost cel care a condus negocierile dintre SUA și Rusia. El l-a sfătuit pe țarul Alexandru al III-lea să scape de teritoriul din Alaska. Numele său a fost George Pomuț, care deținea funcția de consul general al SUA la Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Dacă vă întrebați de ce au acceptat rușii prețul foarte mic pentru Alaska, aflați că aceștia nu au pus mare preț pe acest stat. Îl considerau insignifiant și li se părea că este greu de administrat. Până în iunie 1877 a rămas sub controlul armatei SUA , după care a fost guvernată de Departamentul Trezoriei și apoi de diferite autorități militare.

ADVERTISEMENT
Tags:
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților