News

Tezaur dacic, ignorat de autorități. Unde a fost descoperită ”comoara” veche de peste 2.000 de ani

Un tezaur din epoca dacică a fost descoperit întâmplător într-o pădure din județul Alba. Autoritățile l-au ignorat timp de o lună
01.10.2022 | 19:10
Tezaur dacic ignorat de autoritati Unde a fost descoperita comoara veche de peste 2000 de ani
Toate cele 116 obiecte au ajuns la muzeu Foto: IPJ Alba
ADVERTISEMENT

Cele peste 100 de obiecte care alcătuiesc tezaurul din epoca dacică au fost ignorate de autoritățile competente timp de aproape o lună de zile.

Tezaur dacic, ignorat de autorități

Obiectele, care ar proveni din epoca dacică, au fost descoperite în luna august de un detectorist de metale. Arheologii însă au ajuns în zona descoperirii abia în 19 septembrie, când au recuperat toate cele 116 obiecte care formează tezaurul.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei prime estimări, descoperirea ar avea o valoare patrimonială deosebită.

Descoperirea inițială a fost făcută de un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale. Bărbatul a anunțat Primăria Jidvei în termenul legal despre descoperirea făcută pe teritoriul comunei și a predat 22 de monede.

Primăria avea la dispoziție, conform legislației în vigoare, 72 de ore pentru a informa Direcția Județeană de Cultură (DJC) și 10 zile pentru a preda obiectele.

ADVERTISEMENT

Apoi, DJC trebuia să transmită obiectele muzeului județean și să fie demarată cercetarea arheologică, în regim de urgență. Nu s-a întâmplat însă nimic din toate acestea.

Tânărul care a descoperit monedele a postat pe Facebook mai multe fotografii cu acestea în data de 13 septembrie, ceea ce a făcut ca poliția să se autosesizeze și să demareze o anchetă.

ADVERTISEMENT

Tânărul ”a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului”, a informat IPJ Alba.

Tezaurul a ajuns la muzeu

„Tezaurul se întindea pe o distanță de 30 de metri. Adâncimea de recuperare de la suprafață a fost de 5 cm până la 20 de cm.

ADVERTISEMENT

Când am găsit locul de depozitare unde se vedeau mai multe monede în aceeași groapă, am oprit săpăturile și le-am lăsat pe mâna specialiștilor. Dar arheologii din județul Alba nici măcar nu m-au chemat la fața locului când au săpat”, a relatat tânărul din Mureș, citat de Adevărul.

„Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul au identificat într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică.

Acesta cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă ‘Macedonia Prima’, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip ‘Rădulești-Hunedoara’, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană”, s arată într-un comunicat de presă al IPJ Alba.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural Național, unele dintre ele aparținând categoriei Tezaur.

ADVERTISEMENT