News

Așa arătau adolescenții acum 30.000 de ani. Chipul unei tinere de 17 ani, recreat de oamenii de știință cu ajutorul tehnologiei

Cel mai vechi craniu uman, descoperit în secolul XIX în peștera Mladec din Cehia, aparține unei femei, iar cercetătorii i-au recreat chipul.
01.10.2022 | 16:47
Asa aratau adolescentii acum 30000 de ani Chipul unei tinere de 17 ani recreat de oamenii de stiinta cu ajutorul tehnologiei
Chipul femeii a fost recreat după rămășițele ”celui mai vechi Homo Sapiens”, Mladec 1 / Sursă foto: David W. Frayer / Reasearch Gate / Cicero Moraes, Jiri Sindelar, Karel Drbal / Live Science
ADVERTISEMENT

”Cel mai vechi Homo Sapiens” a fost o femeie de 17 ani, care a trăit acum 31.000 de ani. Cercetătorii au reușit să-i recreeze chipul cu ajutorul tehnicii moderne.

Până acum s-a crezut că Mladec 1, cel mai vechi Homo Sapiens, era bărbat

Chipul femeii a fost recreat pornind de la craniul Mladec 1, despre care s-a crezut mulți ani că aparține unui bărbat. Recent, oamenii de știință au confirmat că acesta a fost, de fapt, al unei femei, ale cărei trăsături au fost recreate cu ajutorul inteligenței artificiale.

ADVERTISEMENT

Rezultatele ceretărilor au fost publicate în lucrarea ”Abordarea criminalistică a studiului craniului lui Mladec 1”, realizată de Cicero Moraes (grafician), Jiri Sindelar (geodez) și Karel Drbal (director adjunct al Administrației Peșterilor din Cehia).

”Când am reconstruit craniul (căruia îi lipsea mandibula, n.r.), am folosit date statistice și proiecții realizate cu ajutorul a 200 de scanări de tip CT ale oamenilor din ziua de astăzi, precum și informații despre categorii diferite de populație, europeni, africani și asiatici, obținute cu ocazia descoperirilor arheologice. Asta ne-a ajutat să proiectăm regiuni lipsă din fața umană”, a explicat Moraes, conform de Live Science.

ADVERTISEMENT

Cum a fost recreată fața adolescentei

După ce au obșinut o imagine digitală completă a craniului, Moraes a folosit ”o serie de markeri de țesut moale”, cu ajutorul cărora a obținut o ”hartă” a pielii în diferite regiuni ale feței.

Deși markerii au fost obținuți folosind date statistice, aceștia nu au putut fi folosiți pe toată suprafața pielii.

ADVERTISEMENT

De exemplu, ei nu conțineau informații despre mărimea nasului, a gurii sau a ochilor.

Nu s-a aflat culoarea părului femeii

Drept urmare, cercetătorii au combinat rezultatele obținute cu datele obținute din analize de tip CT ale unor persoane care sunt în viață. Indiferent dacă acestea au fost luate de la o femeie sau de la un bărbat, rezultatele au fost similare, așa că au putut fi folosite în cercetare.

Există și alte informații care nu au putut fi obținute, cum ar fi culoarea părului (sau lipsa acestuia) și expresia facială, care au rămas la latitudinea cercetătorilor. ”Am ales să generăm o expresie facială neutră”, a mai arătat specialistul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT