News

Țintele spionajului SUA trebuie tratate cu „demnitate și respect”, inclusiv Vladimir Putin. O nouă directivă a Agenției de Securitate Națională

SUA le cere agenților NSA să spioneze lumea „cu demnitate și respect”. Puterea uluitoare a spionajului american vs drepturile fundamentale ale omului.
28.08.2023 | 17:33
Tintele spionajului SUA trebuie tratate cu demnitate si respect inclusiv Vladimir Putin O noua directiva a Agentiei de Securitate Nationala
Criticii noii directive spun că este ca și cum CIA va practica tortura „cu demnitate și respect” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

National Security Agency (NSA – Agenția de Securitate Națională din cadrul Departamentului Apărării), centrul din umbră al spionajului electronic și cibernetic al Statelor Unite, și-a instruit angajații ca țintele străine ale activităților de colectare de informații „trebuie tratate cu demnitate și respect”, potrivit unei noi directive politice.

„Supravegherea în masă, incompatibilă cu drepturile omului”

Directiva, publicată în această vară sub formă de orientare internă, este destinată diviziei de informații  SIGINT (sau așa numita divizie de „inteligență a semnalelor”), care este responsabilă cu supravegherea secretă și colectarea de date în întreaga lume. „Recunoscând faptul că activitățile SIGINT trebuie să țină cont de faptul că toate persoanele trebuie tratate cu demnitate și respect, indiferent de naționalitatea lor sau de locul de rezidență”, se arată în această directivă inedită, publicată de directorul NSA, generalul Paul Nakasone.

ADVERTISEMENT

Experții în domeniul libertăților civile spun că această, directivă favorabilă din punct de vedere al relațiilor publice, este o încercare de a liniști partenerii europeni și criticii americani, în contextul unei dezbateri aprinse în Congres cu privire la oportunitatea reautorizării extinselor autorități de supraveghere ale NSA, potrivit The Intercept. De asemenea, experții au subliniat absurditatea faptului că NSA, o agenție de informații specializată în ascultarea electronică, inclusiv interceptarea mesajelor text și a e-mailurilor, ar putea face acest lucru în mod „respectuos”.

„Este ca și cum CIA ar publica o declarație prin care să spună că, de acum încolo, va practica waterboarding (tortură aplicată în special deținuților de la Guantanamo) doar cu demnitate și respect”, a declarat Evan Greer, director al grupului de apărare a drepturilor digitale Fight for the Future. „Supravegherea în masă este fundamental incompatibilă cu drepturile omului și cu democrația”, a spus el. NSA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

ADVERTISEMENT

Inclusiv ținte majore, ca Vladimir Putin

Luna trecută, consilierii președintelui Joe Biden au recomandat impunerea unor limite asupra programelor de supraveghere fără mandat ale comunității americane de informații. Totuși, administrația a respins propunerile ca statul să obțină un mandat înainte de a examina anumite informații colectate de la americani. Aceste informații țin de Secțiunea 702 ( depozitul de date de supraveghere înființat în urma atacurilor de la 11 septembrie) din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), criticată de apărătorii vieții private. FISA autorizează strângerea de informații despre comunicațiile pe internet ale străinilor din afara Statelor Unite dar și a celor făcute cu cetățenii americani.

Directiva NSA vine în urma unui decret emis de Joe Biden în octombrie 2022, intitulat „Consolidarea garanțiilor pentru activitățile de informații ale Statelor Unite”. Această directivă, împreună cu alte cerințe ale administrației Biden, urmărește să ofere aceleași protecții ale vieții private și ale libertăților civile pentru țintele serviciilor de informații externe – chiar și pentru ținte de profil major, precum președintele rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

„Guvernul SUA vrea să spioneze fără mandat”

Cu toate acestea, experții spun că măsurile de protecție sunt în mare parte o aparență menită să împiedice criticile din Congres și din Europa, unde supravegherea NSA este o problemă sensibilă. Guvernele și liderii europeni au fost indignați atunci când fostul angajat al NSA, Edward Snowden, a dezvăluit puterea uluitoare – și lipsa de control – a agenției de spionaj NSA.

„Guvernul SUA vrea să poată spiona fără mandat pe oricine dorește, fără verificări independente, indiferent de amploarea sau de amenințarea la adresa vieții private”, a declarat Sean Vitka, consilier politic principal la Demand Progress, o organizație de apărare a libertăților civile.

ADVERTISEMENT

„Guvernul instalează sate Potemkin (termen rus care definește prezentarea unei realități false cu ajutorul fațadei) pentru a încerca să păcălească Europa – și poporul american – să creadă că spionajul scăpat de sub control al guvernului SUA este, de-o manieră sau alta, cumva reglementat, în ciuda faptului că Congresul nici măcar nu a avut posibilitatea să ia în considerare reforme serioase- împotriva cărora, trebuie remarcat, guvernul face un lobby feroce chiar acum și a făcut-o tot anul”.

ADVERTISEMENT