News

Povestea creierului din spatele atentatelor din 11 septembrie. Cum l-a scăpat FBI printre degete pe Khalid Sheikh Mohammed

Potrivit Comisiei care a investigat atacurile din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed a fost „principalul arhitect” al atentatelor, omul care a venit cu ideea și a dus-o la Al-Qaeda.
11.09.2021 | 10:08
Povestea creierului din spatele atentatelor din 11 septembrie Cum la scapat FBI printre degete pe Khalid Sheikh Mohammed
Povestea creierului din spatele atentatelor din 11 septembrie. Cum l-a scăpat FBI printre degete pe Khalid Sheikh Mohammed Foto: Colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Bărbatul acuzat că a conceput complotul devastator de pilota avioane de pasageri deturnate în clădiri-reper din SUA în urmă cu 20 de ani a apărut marți în fața unei instanțe militare în cadrul unei audieri preliminare în Guantanamo Bay, Cuba.

Cum l-a scăpat FBI printre degete pe Khalid Sheikh Mohammed, creierului din spatele atentatelor din 11 septembrie

Fostul agent special FBI Frank Pellegrino stătea într-o cameră de hotel din Malaezia când a văzut imagini cu avioanele care se izbeau de Turnurile Gemene. Primul lucru care i-a trecut prin minte a fost: „Dumnezeule, trebuie să fie Khalid Sheikh Mohammed”, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Pellegrino îl urmărise pe Mohammed timp de aproape trei decenii, totuși presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie nu a fost încă judecat. Un avocat al lui Mohammed a declarat că ar putea trece încă 20 de ani până la finalizarea cazului.

Osama Bin Laden, pe atunci liderul Al-Qaeda, este cel mai strâns asociat cu atacurile din 11 septembrie. Dar realitatea a fost că Mohammed – sau „KSM” după cum a devenit cunoscut – a fost „arhitectul principal”, potrivit Comisiei care a investigat atacurile din 11 septembrie. El a fost omul care a venit cu ideea și a dus-o la Al-Qaeda.

ADVERTISEMENT

Născut în Kuweit, a studiat în America înainte de a lupta în Afganistan în anii 1980. Cu ani înainte de atacul din 11 septembrie, agentul FBI, Frank Pellegrino, se afla pe urmele jihadistului.

Pellegrino fusese însărcinat de FBI să investigheze bombardamentul din 1993 al World Trade Center. Numele lui Mohammed a intrat pentru prima dată în atenția autorităților americane, deoarece a făcut un transfer de bani către unul dintre cei implicați.

ADVERTISEMENT
Frank Pellegrino
Frank Pellegrino în 1987 și 2020 Foto: BBC

Agentul FBI și-a dat seama de amploarea ambiției lui Mohammed în 1995, când a fost legat de un complot pentru aruncarea în aer a mai multor avioane internaționale peste Pacific. La mijlocul anilor 1990, Pellegrino a fost aproape de a-și prinde omul, urmărindu-l în Qatar.

El și o echipă au plecat în Oman de unde au planificat să treacă în Qatar și să-l aresteze pe Mohammed. Un avion era gata să-l aducă pe suspect înapoi. Dar a existat rezistență din partea diplomaților americani pe teren.

ADVERTISEMENT

Pellegrino s-a dus în Qatar și i-a spus ambasadorului și altor oficiali de la ambasadă că are o un mandat împotriva lui Mohammed pentru complotul cu avioane de linie. Dar el spune că oficialii au părut reticenți de a provoca probleme în țară.

În cele din urmă, ambasadorul l-a informat pe Pellegrino că oficialii din Qatar au susținut că l-au pierdut pe Mohammed. Fostul agent recunoaște că la mijlocul anilor 90, Mohammed nu era văzut ca o țintă cu prioritate ridicată. Pellegrino nici măcar nu l-a putut înscrie în Top Ten Most Wanted din America.

Mohammed pare să fi fost informat despre interesul SUA pentru el și a fugit din Qatar, ajungând în Afganistan.

Numele lui Khalid Sheikh Mohammed apare tot mai des în legătură cu diverși teroriști

În următorii câțiva ani, numele KSM a continuat să apară, adesea în agendele telefonice ale suspecților de terorism arestați în întreaga lume, arătând clar că era bine conectat. În acești ani a mers la Bin Laden cu ideea de a-i antrena pe piloți să conducă avioane pentru a le izbi de clădirile din SUA.

Khalid Sheikh Mohammed
Khalid Sheikh Mohammed Foto: Wikipedia

Și apoi sa întâmplat 9/11. Suspiciunile lui Pellegrino cu privire la rolul lui KSM s-ar dovedi corecte atunci când o persoană cheie din Al-Qaeda, aflată în custodie, l-a identificat. „Toată lumea și-a dat seama că tipul lui Frank a făcut-o”, își amintește Pellegrino. „Când am aflat că el este tipul, nu era nimeni mai nefericit decât mine”.

În 2003, Mohammed a fost urmărit și arestat în Pakistan. Pellegrino spera că va fi judecat în baza rechizitoriului la care a lucrat. Dar apoi a dispărut. CIA îl dusese într-un „sit negru” unde erau folosite „tehnici de interogare îmbunătățite”.

“Vreau să știu ce știe el și vreau să știu asta repede”, a declarat atunci un înalt oficial al CIA.

Mohammed a fost supus înecului fals (waterboarding) de cel puțin 183 de ori. El a fost supus rehidratării rectale, pozițiilor de stres, privării de somn, nudității forțate și amenințat că-i voi fi uciși copiii.

El a mărturisit mai multe comploturi în acel timp. Dar un raport al Senatului a constatat mai târziu că o mare parte din informațiile oferite au fost inventate de deținut.

După ce au fost dezvăluite detalii despre programul de detenție al CIA, „deținuții de mare calibru”, cum ar fi Mohammed, au fost mutați în Guantanamo Bey în 2006. FBI-ului i sa permis în cele din urmă accesul.

În ianuarie 2007, Frank Pellegrino s-a întâlnit față în față cu omul pe care l-a urmărit atât de mult timp. Fostul agent FBI nu a dezvăluit detaliile celor discutate.

KSM a fost adesea văzut ca „mândru” la audierile de la Guantanamo, iar Pellegrino îl descrie pe cel mai renumit suspect de terorism din lume drept un „Kardashian” în dorința sa de atenție, dar spune că nu arată remușcări.

După șase zile de discuții, Mohammed a spus, în sfârșit, că s-a săturat. „Și asta a fost”, își amintește Pellegrino.

Mohammed nu a ajuns încă în fața unei instanțe

Încercările ulterioare de a-l deferi justiției pentru 11 septembrie au eșuat. Un plan de organizare a unui proces la New York nu a avut succes după o puternică opoziție publică și politică. „Toată lumea țipa `Nu-l vreau pe tipul ăsta din curtea mea. Ține-l la Guantanamo`”, spune Pellegrino.

Apoi a venit rândul unui tribunal militar la Guantanamo. Dar întârzierile procedurale, agravate de pandemia COVID care a închis baza, au lungit din nou procedurile. În această săptămână au loc mai multe audieri, dar sfârșitul pare departe.

Avocatul lui Mohammed consideră că ultimele audieri sunt programate pentru a arăta presei că se întâmplă ceva la a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie.

Avocatul este implicat în caz de când a început în 2008. Planul inițial era de a începe procesele aproape imediat. Dar încă nu sunt nici pe departe gata să înceapă, spune el, menționând că noul judecător numit este „al optulea sau al nouălea judecător pe care l-am avut” în funcție de modul în care numărați.

Judecătorul trebuie să se familiarizeze cu aproximativ 35.000 de pagini de transcrieri ale audierilor anterioare și mii de moțiuni în ceea ce Nevin descrie ca fiind „cel mai mare proces penal din istoria Statelor Unite”. Și cel mai controversat.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că cei cinci inculpați au fost ținuți în detenție secretă de către CIA și supuși unor „tehnici de interogare îmbunătățite”. Acest lucru a dus la argumentele privind dovezile contaminate de ceea ce sa întâmplat la așa-numitele sit-uri negre ale CIA.

Statele Unite „au organizat și implementat un program clar definit pentru a tortura acești bărbați”, spune Nevin. Aceste metode oferă o mulțime de posibilități de recurs potențial împotriva oricărei condamnări care se prelungește de ani de zile.

Nevin nu a dezvăluit detalii despre cum este să reprezinți unul dintre cei mai cunoscuți inculpați din lume. El spune că inițial clientul său era „profund sceptic” în privința reprezentării de către un avocat american, așa că a existat un proces îndelungat de cunoaștere.

Când Mohammed a fost ținut într-o parte secretă a bazei navale, avocații au fost puși într-o dubă cu geamurile întunecate și conduși timp de 45 de minute pentru a-i dezorienta, spune el. Dar acum clientul său este ținut în tabăra 5, mai puțin secretă.

Echipa juridică este sensibilă la sensibilitățile familiilor victimelor din 11 septembrie, care sunt transportate cu avionul pentru a participa la ședințele tribunalului. La întâlniri, unii membri ai familiei vor provoca avocați precum Nevin cu privire la reprezentarea inculpaților, dar alții vor pune întrebări despre modul în care funcționează procesul.

„Lucrăm din greu pentru a nu face nimic care să exacerbeze durerea și suferința pe care au experimentat-o de-a lungul anilor”, spune Nevin.

Un alt motiv pentru care el crede că lucrurile se lungesc este că este vorba despre un caz de pedeapsă cu moartea și care crește miza. “S-ar fi încheiat lucrurile cu mult timp în urmă dacă guvernul nu ar fi încercat să-i execute pe acești oameni”.

Pellegrino și-a întârziat retragerea din FBI cu trei ani în speranța că tribunalul militar creat pentru Mohammed de la Guantanamo, la care se așteaptă să depună mărturie, va fi finalizat. “Ar fi fost frumos să văd asta, în timp ce încă aveam insigna.”

Dar veteranul agent special a atins vârsta de pensionare și tocmai a părăsit biroul. După ce a traversat lumea urmărindu-i pe Mohammed, el simte acum un puternic sentiment de eșec, întrebându-se dacă capturarea lui în anii 1990 ar fi putut împiedica 11 septembrie.

ADVERTISEMENT