News

Toată lumea îl credea în închisoare în Rusia, dar a murit pe front în Ucraina. Cazul curios al unui student african a declanşat un scandal diplomatic

Rușii au condamnat un student din Africa la nouă ani de închisoare. În septembrie, acesta a fost găsit mort pe un câmp de luptă din Ucraina
20.11.2022 | 17:06
Toata lumea il credea in inchisoare in Rusia dar a murit pe front in Ucraina Cazul curios al unui student african a declansat un scandal diplomatic
Zambia a cerut o explicație urgentă Rusiei, cu privire la moartea studentului
ADVERTISEMENT

Guvernul din Zambia a solicitat un răspuns oficial din partea Rusiei la întrebarea despre soarta unui student plecat la studii la Moscova şi care va fi în curând înapoiat familiei sale într-un sicriu.

Tânărul fusese condamnat pentru trafic de droguri

Lemehani Nyirenda a luptat de partea Rusiei în Ucraina, dar nu este clar cum a ajuns pe câmpul de luptă, unde a murit în luna septembrie. Familia caută un răspuns la întrebarea cum a ajuns, în primul rând, în Ucraina un tânăr de 23 de ani, student la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova.

ADVERTISEMENT

Înainte de a merge pe front, tânărul se afla în închisoare, unde executa o pedeapsă de nouă ani pentru infracțiuni legate de droguri. Nyirenda a murit în septembrie, dar Rusia a informat abia acum guvernul zambian.

Înainte de a intra în închisoare, studentul zambian lucra cu jumătate de normă ca livrator de produse alimentare. El ar fi primit pachetul de droguri de la un bărbat necunoscut, a declarat pentru Reuters tatăl tânărului, Edwin Nyirenda.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că familia nu știe cum a fost recrutat Lamehani şi trimis în război și că abia recent au primit o notificare de la un bărbat din Rusia că fiul lor a decedat pe front.

Potrivit Ministerului de Externe din Zambia, studentul Lemehani Nathan Nyirenda, în vârstă de 23 de ani, a murit “pe câmpul de luptă” în Ucraina, pe 22 septembrie. Trupul său se află deja la Rostov și va fi repatriat în curând. O copie a declarației ministrului de externe al Zambiei, Stanley Kakubo, este publicată pe Twitter de jurnalista Samira Sawlani.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe de la Lusaka nu precizează pentru ce infracțiuni a fost condamnat tânărul, dar se precizează că în aprilie 2020 acesta a primit 9 ani şi 6 luni de închisoare. Înainte de asta, Nyirenda a studiat proiectarea instalațiilor nucleare la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova.

Zambia trimite în mod tradițional tineri să studieze în Rusia, oferindu-le burse, și așa a mers la Moscova şi Lemehani Nyirenda. Nu există răspunsuri oficiale la întrebarea cum a ieșit din închisoare și s-a trezit în mijlocul războiului lui Vladimir Putin , dar se știe că Rusia, în lipsa soldaților profesioniști și a voluntarilor civili, a recrutat și prizonieri, oferindu-le libertatea şi o sumă de bani, în schimbul înrolării.

ADVERTISEMENT

Vrei să-i trimitem pe front pe prizonieri sau pe copiii tăi? Ce preferi? a comentat în urmă cu câteva luni Evgheni Prigojin, directorul companiei de mercenari Wagner, cunoscut pentru faptul că angajații săi luptă ca forțe speciale de partea Rusiei în zonele de război din întreaga lume.

Prigojin a anunțat în septembrie că Rusia va recruta prizonieri. El le-a promis acestora că îi va scoate vii din închisoare, dar a mai spus că nu poate garanta că îi va aduce tot vii înapoi din Ucraina.

Un videoclip cu Prigojin care explică regulile războiului din Ucraina a fost publicat pe rețelele de socializare. Nu există dezertare și nici contact sexual cu femeile ucrainene, le spunea Prigojin prizonierilor care-l înconjurau, aceştia având cinci minute pentru a lua o decizie.

ADVERTISEMENT