Life

Top 10 stațiuni termale din România. Sunt faimoase în lume pentru “apele miraculoase”, sute de mii de turiști le vizitează în fiecare an

Top 10 stațiuni termale din România. Țara noastră dispune de numeroase ”bogății” naturale. Sute de mii de turiști vizitează anual aceste locații.
18.06.2023 | 16:08
Top 10 statiuni termale din Romania Sunt faimoase in lume pentru apele miraculoase sute de mii de turisti le viziteaza in fiecare an
Top 10 stațiuni termale din România. Sursa foto: statiuneatechirghiol.ro / coltisorderomania.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Top 10 stațiuni termale din România. Anual, sute de mii de turiști din țară și din străinătate ajung în aceste locații. ”Apele miraculoase” fac ca ele să reprezinte un adevărat magnet.

Top 10 stațiuni termale din România. Sunt faimoase în lume pentru “apele miraculoase”, sute de mii de turiști le vizitează în fiecare an

Conform datelor oficiale, în prezent, în România sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 52 de localități și 87 ca stațiuni turistice de interes local. Din acest total, 29 de localități au statutul de stațiune balneoclimatică.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește numărul de stațiuni termale, numărul lor din țara noastră trece de 30. De altfel, România găzduiește mai mult de o treime din izvoarele minerale și termale ale continentului. Iată un top 10 al celor mai importante stațiuni termale de pe teritoriul autohton.

Stațiunea Băile Herculane, cea mai veche din țara noastră

An de an, mii de turiști ajung în zona Banatului, la cea mai veche stațiune balneară din țară, Băile Herculane. Locația a fost atestată documentar în anul 153 e.n. Stațiunea se află în județul Caras-Severin, pe Valea Cernei, între Munții Mehedinți și Munții Cernei. Ea datează de pe vremea romanilor, bazele acesteia fiind puse în anul 102 d.Hr. de către Împăratul Traian.

ADVERTISEMENT

De-a lungul istoriei, de la împăratul Traian, împăratul Marcus Aurelius Antonius, care vizitează stațiunea în anul 214, pana la Francisc I al Austriei, Franz Iosef și Prințesa Sissi, Carol 1 al României și Alexandru I, regele Serbiei, toți au venit în căutarea efectelor miraculoase ale apelor termale din izvoarele minerale ale Băilor Herculane.

Stațiunea Techirghiol

Despre Techirghiol se spune că este un oraș unic în lume, cu o istorie fascinantă. Așezarea beneficiază de de existența unor condiții naturale deosebite. Climatul, nămolul sapropelic și apa sărată a Lacului Techirghiol fac din aceasta stațiune balneară cunoscută din anul 1899 o destinație faimoasă cu o atmosferă tămăduitoare.

ADVERTISEMENT

Situată în judeţul Constanţa, staţiunea Techirghiol este cunoscută prin faptul că aici se găseşte un nămol cu proprietăţi vindecătoare reale a multor afecţiuni severe sau mai uşoare. Oraşul este situat la doar 16 km de Constanta şi 3 km distanţă de Marea Neagră.

Lacul Techirghiol este cunoscut pentru calităţile apei sărate şi a nămolului sapropelic, folosit în tratarea diferitelor afecţiuni. Indicaţii terapeutice: boli reumatismale degenerative, boli reumatismale inflamatorii, boli reumatismale diartritice, simptome posttraumatismale, boli ale sistemului nervos periferic și central boli ginecologice, boli de piele, boli ale aparatului respirator, boli cardiovasculare, boli endocrine, pareze, paralizii și sechele poliomielitice.

ADVERTISEMENT

Stațiunea Sovata şi Lacul Ursu

Sovata a luat ființă în perioada 1578 – 1582. Prima atestare datează din 13 septembrie 1578, iar în 1597 este înregistrată ca staţiune (Cazare Sovata, Pensiuni la Sovata, Cabane la Sovata, Hoteluri Sovata, Tratament Sovata, Lacul Ursu Sovata).

Stațiunea Sovata se găsește în Carpaţii Orientali din Munţii Gurghiu, la o altitudine de 436- 610 m. În luna mai, Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata a împlinit 148 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării.

O serie de cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras au constatat că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11.00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Despre Lacul Ursu se spune că deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă. Are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi poate ajunge chiar la 50°C la adâncimea de 1,5 metri. Este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata – Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei – primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată, notează Agerpres.

Stațiunea Vatra Dornei – ”Perla Bucovinei”

Stațiunea Vatra Dornei este supranumită și ”Perla Bucovinei”. Este situată la o altitudine de 802 m în Depresiunea Dornelor, la 112 km distanță de Suceava și 89 km de Bistrița-Năsăud.

În zonă, precipitațiile bogate și relieful sub forma de terase au favorizat dezvoltarea unei întinse pânze freatice. Aceasta iese la lumină sub formă de izvoare cu apă minerala. Vorbim de un Rai al apelor minerale, exploatate și industrial la Poiana Negri, Sarul Dornei și Floreni.

Vatra Dornei este o stațiune pentru toate vârstele. Ajung aici atât persoanele care doresc să-și fortifice organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarna, sau care doresc sa se odihnească într-un bio-climat tonic stimulent cu influenta benefica asupra sistemului nervos.

Pentru refacerea sănătății, Vatra Dornei oferă factori naturali de cură cum sunt: izvoarele cu apa minerala carbogazoase, izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase, mofete naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2 și nămolul de turba din zona Poiana Stampei.

Stațiunea Călimăneşti – Căciulata

Situate pe Valea Oltului, Băile Călimăneşti – Căciulata au devenit cunoscute ca stațiune la sfârştul secolului al XIX-lea. Turiștii vin aici pentru apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, cu efecte terapeutice.

Stațiunea este indicată în tratamentul bolilor digestive, al bolilor hepatobiliare, boli ale sistemului renal și urinar, în afecțiuni respiratorii, în boli ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, boli O.R.L., boli dermatologice, cardiovasculare și de altă natura.

Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana

Băile termale de la Tuşnad sunt localizate în Defileul Oltului, în apropiere de Lacul Sfânta Ana – singurul lac vulcanic din România. Zona devine o atracție turistică importantă de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Staţiunea nu se remarcă doar prin apele sale minerale, dar şi prin aerul deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Lacul Sfânta Ana este format pe fundul craterului unui vulcan stins din Masivul Puciosu, la altitudinea de 946 de metri şi nu are izvoare.

Deasupra stațiunii Băile Tușnad se înalță stâncile care fac parte din rezervația naturală Piatra Șoimilor. De pe turnurile stâncoase ai parte de o belvedere frumoasă asupra stațiunii, iar accesul este facilitat de o scurtă potecă de drumeție.

Stațiunea Băile Felix

Stațiunea Băile Felix este situată în partea de nord-vest a României, în județul Bihor, la o distanta de circa 9 km de Oradea. Descoperite din antichitate, izvoarele de apa geo-termala au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice (bogate in hidrosulfura de fier coloidala).

Băile Felix dispun de o bogată baza de tratament. Găsiți aici instalații pentru băi la cadă, instalații pentru aplicații calde cu nămol și parafină, bazine cu apa termala, instalații pentru elongații sub apa, instalații pentru electro și hidro terapie, saună, piscine acoperite și în aer liber, săli de gimnastică medicală.

Efectele benefice ale apelor termale din sunt folosite pentru mai multe afecțiuni. Printre ele: reumatismale inflamatorii, reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, afecțiuni post-traumatice, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni neurologice centrale, afecțiuni ginecologice, afecțiuni asociate.

Stațiunea Băile Govora

Stațiunea este situată în depresiunea subcarpatică Govora. Este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de fagi, stejari și pini, la o altitudine de 360-380 m, 20 km SV de municipiul Râmnicu Vâlcea.

Locația este deschisă în toate anotimpurile. Este renumită pentru varietatea și caracterul terapeutic al proprietăților apelor bogate în clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) și cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne) cunoscute si utilizate încă din 1866. Nămolul mineral folosit pentru tratament la Băile Govora este extras din localitate și nămolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari.

Stațiunea este recomandata în tratamentul bolilor respiratorii, bolilor degenerative și a bolilor reumatice articulare, dar și în tratamentul disfuncțiilor neurologice periferice și centrale și a unor disfuncționalități post-traumatice și boli asociate. În zonă se află și un sanatoriu pentru boli reumatice și respiratorii pentru copii.

Stațiunea Borsec

Stațiunea Borsec (județul Harghita) se află la o distanță de 28 km de Toplița și la 130 km de Târgu Mureș. Și aceasta funcționează tot timpul anului. Zona este una superbă, fiind înconjurată de Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Ceahlău.

Izvoarele de ape minerale carbogazoase, bicarbonate, calcice, magnezice, alcalino-feroase, hipotone sunt cunoscute și recomandate pentru acțiunea lor tămăduitoare încă din 1594. Stațiunea este cunoscută din anul 1806, iar în anul 1873 primește recunoașterea internațională, printr-o premiere a apelor sale la Viena.

Stațiunea Geoagiu Băi

Băile Termale Romane (Germisara) de la Geoagiu Băi sunt unice. Ele au o vechime de circa două milenii. În Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, destinată celor bogaţi.

Anual, atât pentru istorie, dar mai ales pentru apa de calitate, zeci de mii de români ajung în staţiunea Geoagiu-Băi. Pe lângă Băile termale, turiștii mai pot vizita în stațiune și Cascada Clocota și Grota Haiducilor.

ADVERTISEMENT