News

Topul băncilor din România care oferă cele mai bune salarii. Cel mai mare angajator din sistemul financiar are peste 9000 de salariați

Topul băncilor din România. Instituțiile din domeniul financiar care oferă cele mai bune salarii și au cei mai mulți angajați.
18.01.2024 | 07:34
Topul bancilor din Romania care ofera cele mai bune salarii Cel mai mare angajator din sistemul financiar are peste 9000 de salariati
Topul băncilor din România care oferă cele mai bune salarii. colaj Fanatik/ Foto ING/ Banca Transilvania
ADVERTISEMENT

Topul băncilor din România care oferă cele mai bune salarii. Sistemul financiar este unul dintre cele mai profitabile domenii de muncă și printre cele mai căutate. Dacă vrei să lucrezi într-o instituție bancară, acum poți afla unde poți câștiga cel mai bine.

Topul băncilor din România care oferă cele mai bune salarii

O analiză realizată de BankingNews asupra rapoartelor financiare din 2022 relevă care sunt cele mai importante bănci din România. Instituțiile analizate sunt Banca Transilvania, BCR, BRD Groupe Société Générale, Raiffeisen Bank, ING Bank, CEC Bank, UniCredit Bank. Exim Banca Românească, Alpha Bank, OTP Bank, Garanti BBVA, Libra Internet Bank, First Bank. Intesa Sanpaolo Bank, Vista Bank, Patria Bank, ProCredit Bank și Credit Europe Bank.

ADVERTISEMENT

Cele 18 bănci enumerate anterior au aproximativ 90 la sută din numărul de salariați din sistemul bancar. Vorbim de un număr de 51.857 de angajați la finalul anului 2022, conform Băncii Naționale a României. Dintre aceștia, 46.535 activează la cei 18 angajatori din domeniul financiar.

Datele din analiza publicației BankingNews scot la iveală faptul că băncile au plătit, în total, 6,5 miliarde de lei pentru salariile lucrătorilor în 2022. Astfel, câștigul mediu brut a fost de circa 11.640 de lei lunar.

ADVERTISEMENT

Venitul anual net se ridică la suma de 3,8 miliarde de lei. Taxele și impozitele plătite de bănci, în anul 2022, au fost în valoare de peste 2,7 miliarde de lei. Cea mai mare bancă din România, în funcție de nivelul activelor, dar și al angajaților este Banca Transilvania.

Câți angajați au cele mai mari bănci din țară

Conform analizei, BT avea 9.199 de salariați în 2022, distanțându-se semnificativ de locurile doi și trei aflate în top, care aveau peste 5.000 de angajați. Vorbim de BRD Groupe Société Générale, cu 5.833 de salariați, iar locul trei este ocupat de CEC Bank, cu 5.310 persoane.

ADVERTISEMENT

Locurile 4 și 5 sunt ocupate de BCR, cu un număr de 5.018 angajați și Raiffeisen Bank, cu 4.929 de salariați. Așa cum era de așteptat, cel mai mare buget pentru plata angajaților a fost alocat de Banca Transilvania, în 2022. Vorbim de 1,4 miliarde de lei, aproape dublu față de BCR, care a acordat 787 milioane de lei și care ocupă locul 2 în topul privind cheltuielile pentru salarii.

ING Bank a oferit cele mai mari salarii în 2022

Pe cea de-a treia poziție în clasament se află BRD, cu circa 742 milioane de lei. Însă, dacă vorbim de salariul mediu brut oferit angajatorilor, observăm că situația se schimbă. Lider la acest capitol este ING Bank, cu un salariu brut de 15.000 de lei lunar (8.775 lei net), în 2022.

ADVERTISEMENT

Este urmată de Vista Bank, cu 14.485 de lei pe lună (8.473 salariu net) și de BCR, cu 13.072 salariul mediu brut lunar în 2022 (7.647 lei net). Topul salariului mediu brut oferit de băncile din România poate fi văzut în tabelul de mai jos.

Topul băncilor din România care oferă cele mai bune salarii
Topul băncilor din România care oferă cele mai bune salarii. Foto captură bankingnews.ro

„Este important să specificăm că acest interviu face referire la cei 2.550 de angajați direcți ai ING Bank, care lucrează cu precădere în head office. Rețeaua de sucursale a instituției de credit care este dezvoltată în sistem de franciză mai dispune de circa 1.300 de angajaț. Care doar lucrează sub brandul ING Bank. Însă nu se află pe statul de plată al băncii, fiind remunerați de francizele respective. Practic, vorbim despre mai mulți angajatori pentru acești 1.300 de salariați, cu politici de salarizare diferite, se precizează în analiza BankingNews.

 

ADVERTISEMENT
Tags: