News

Topul țărilor care adăpostesc condamnați celebri din România. Cum a ajuns justiția neputincioasă în fața infractorilor

În România, pedepsele cu executare au ajuns o glumă bună pentru marii corupți, care au împânzit Europa și refuză să revină acasă.
12.03.2023 | 17:54
Topul tarilor care adapostesc condamnati celebri din Romania Cum a ajuns justitia neputincioasa in fata infractorilor
Alina Bica, Printul Paul și Sorin Oprescu, trei dintre fugarii ”pierduți” ai României / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Închisoarea a devenit opțională în România, mai ales când vorbim despre afaceriști influenți sau politicieni corupți. Cazul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, dispărut înainte să fie condamnat, este doar vârful icebergului.

Condamnații nu mai fug în Costa Rica, ci în Italia sau Anglia

Până acum, fugarii români alegeau țări îndepărtate, cu care țara noastră nu avea acord de extrădare, cum ar fi Costa Rica (Elena Udrea, Alina Bica) sau Madagascar (Radu Mazăre). Acum, infractorii ne fac cu mâna din țări civilizate ale Europei.

ADVERTISEMENT

Țările preferate de condamnații români care nu vor să-și mai execute pedeapsa sunt: Italia, Franța, Belgia, Anglia, Ungaria sau republica Moldova.

De exemplu, Alina Bica, condamnată la patru ani de închisoare, a fost prinsă în Italia, însă autoritățile de acolo au refuzat extrădarea.

ADVERTISEMENT

Sorin Oprescu așteaptă sezonul cald să iasă la plajă

Tot în Italia se află și Mario Iorgulescu, însă acesta se află la tratament. Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal nu a primit, însă, o condamnare definitivă. În prima instanță, el s-a ales cu 15 ani și opt luni de închisoare pentru conducere sub influența drogurilor și omor.

Nu același lucru se poate spune despre Sorin Oprescu. Fostul primar al capitalei se află în Grecia, acolo unde se extrage de la o condamnare de 10 ani și opt luni. Autoritățile elene l-au eliberat pe cauțiune iar în prezent așteaptă sezonul cald, pentru a ieși la plajă.

ADVERTISEMENT

Prințul Paul este un alt caz complicat pentru justiția din România. El a fost prins la Paris, fiind dat în consemn pentru o condamnare de trei ani și patru luni în dosarul Ferma Băneasa. Prințul a fost plasat sub control judiciar și urmează să afle dacă va fi extrădat.

De ce nu are nimeni interes să rezolve problema penitenciarelor

Sunt doar câteva exemple despre neputința justiției române, care cheltuie milioane de euro pe anchete penale, iar la final infractorul fuge iar prejudiciul rămâne nerecuperat. Explicația este una simplă: România și-a câștigat faima de țară care nu oferă deținuților ei șansa unui trai decent, în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

Acest argument este folosit de toți fugarii, atunci când se pune problema extrădării lor. În aproape toate cazurile, aceștia au succes de cauză, mai ales când sunt judecați într-un stat în care drepturile omului sunt cu adevărat respectate.

Infractorii nu riscă nimic dacă fug din țară

Rețeta funcționează de mulți ani, iar autoritățile române nu se grăbesc să-și rezolve problemele. Legea recursului compensatoriu este în vigoare de ani buni, însă penitenciarele sunt în aceeași stare deplorabilă. Se pare, însă, că toată lumea este mulțumită cu această stare de fapt. În schimb, România extrădează infractori prinși pe teritoriul ei, la cerere, către țări precum Rusia sau China, pe baza unor acorduri de extrădare semnate în vremea comuniștilor.

Cireașa de pe tort o reprezintă faptul că legislația actuală nu prevede pedepse suplimentare pentru cei care se extrag de la executarea pedepsei. Fugi sau rămâi, pedeapsa este cam aceeași. Abia recent, Ministerul Justiției a readus în discuție celebra lege a fugarilor, care prevede majorări cu trei ani a pedepselor pentru cei care dispar înainte de condamnare. Potrivit Antena 3, proiectul este în dezbatere publică, după ce a primit aviz negativ din partea Consiliului Suprem al Magistraturii.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro,...
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro, în 2023. Bucureştenii au generat o treime din sumă
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Important pentru toți utilizatorii de Chrome. Google a făcut acum anunțul
Important pentru toți utilizatorii de Chrome. Google a făcut acum anunțul
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată