Life

Totul despre postul Crăciunului. Care este adevărata semnificație, dezvăluită de preotul Vasile Ioana, și ce alimente trebuie evitate

Începând cu 15 noiembrie, creștinii ortodocși au intrat în postul Crăciunului. Părintele Vasile Ioana a explicat care este, de fapt, semnificația acestuia.
16.11.2022 | 17:32
Totul despre postul Craciunului Care este adevarata semnificatie dezvaluita de preotul Vasile Ioana si ce alimente trebuie evitate
Ce semnificație are postul Crăciunului și ce alimente sunt de evitat. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie, iar magia sărbătorii începe deja să se simtă. Părintele Vasile Ioana, unul dintre cei mai iubiți propovăduitori ai lui Dumnezeu de la noi din țară, a explicat care este, de fapt, semnificația postului, iar nutriționistul Mario Popescu a spus ce alimente sunt de evitat în această perioadă.

Părintele Vasile Ioana a explicat care este semnificația postului Crăciunului

Invitat în emisiunea Vorbește lumea, preotul Vasile Ioana a explicat care este, în realitate, semnificația postului Crăciunului. Începând de pe 15 octombrie, după lăsata secului, credincioșii își pregătesc sufletul pentru a-l primi pe Iisus Hristos, părintele făcând analogia cu peștera în care Mântuitorul a venit pe lume.

ADVERTISEMENT

„Postul te ajută să muți privirea despre lucrurile astea ale vieții, mâncarea multă, pe cele Dumnezeiești. Postul este un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului”, a dezvăluit părintele Vasile Ioana.

Prin renunțarea la poftele lumești, postul întărește voința oamenilor și îi îndreaptă către rugăciune. Astfel, „postul nu este despre mâncare”, ci despre apropierea de Dumnzeu.

ADVERTISEMENT

„Postul este despre dorința ta de a fi cu Dumnezeu. Dacă tu ai schimbat cantitatea de carne cu cantitatea de fasole, e degeaba”, a susținut părintele.

Prin urmare, credincioșii trebuie să renunțe la invidie, răutate și lăcomie și să se elibereze de păcate. Primul pas spre despătimire este spovedania, pentru a primi darul iertării.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea este, de altfel, importantă, deoarece mintea se mută către Dumnezeu. Vasile Ioana îi îndrumă pe credincioși să facă fapte bune cât mai multe fapte cu putință, căci așa inima li se va umple de bucurie și împlinire.

„Rugăciunea este o stare, o îndrăgostire permanentă. Dobândirea harului lui Dumnezeu te transformă pe tine. O iluminare nu este doar despre lucruri spirituale, este vorba de sfințire. Virtutea finală este echilibrul duhovnicesc. E necesar să ai grijă de toate aspectele vieții tale”, a adăugat părintele Vasile Ioana.

ADVERTISEMENT

Postul Crăciunului este un post al bucuriei

Pe de altă parte, părintele Vasile Ioana a ținut să spună care este diferența dintre postul Crăciunului și cel al Paștelui. În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru un eveniment fericit, venirea pe lume a lui Iisus, deci este un post al bucuriei. De aceea, de multe ori, le este permis să mănânce pește și fructe de mare, iar uleiul nu este interzis.

„Oamenii bolnavi, care au o suferință, copiii și părinții nu trebuie să țină post. Un copil poate să țină post de când simte el, din voința lui”, a completat preotul Vasile Ioana.

Ce alimente sunt de evitat în perioada postului, conform nutriționistului Mario Popescu

Nutriționistul Mario Popescu, invitat în cadrul aceleiași emisiuni. A explicat care sunt alimentele de evitat în post. Chiar dacă pentru mulți pateul vegetal, șnițelele sau chiftelele de soia sună a alternative bune a preparatelor din carne, specialiștii nu sunt de acord.

„Pateul vegetal este făcut din soia, care de obicei este și prelucrată genetic, ceea ce ar trebui să eliminăm din alimentația noastră pe cât de mult posibil și, în plus, este foarte aditivat. Are foarte mulți E-uri, foarte mulți conservanți, potențiatori de gust.

Chifetele de post au în compoziția lor aceeași soia de care mai ales noi bărbații ar trebui să ne ferim, deoarece din cauza estrogenilor pe care îi conține poată să perturbe balanța hormonală. Și femeile ar trebui să evite soia până la menopauză”, a spus nutriționistul Mario Popescu la Pro TV.

Nici mezelurile de post nu sunt recomandate, deoarece conțin foarte mult gluten. Pe de altă parte, margarina este considerată „răul cel mai mare”, din cauza compoziției și a procesului de fabricare, similar cu cel al plasticului.

Cartofii sunt un aliment sănătos, însă contează cum sunt preparați. Astfel, ei nu ar trebui prăjiți, deoarece riscă să aducă și câteva kilogramele în plus. Pe lista alimentelor de evitat se numără și supele instant, care conțin mulți aditivi și conservanți.

De ce nu sunt recomandate dulciurile din comerț

Când vine vorba de deserturi, gogoșile sunt considerate adevărate bombe calorice, mai ales pentru că sunt o combinație de trei alimente periculoase: zahărul, făina albă și prăjeala, conform nutriționistului.

Totodată, când vine vorba de cornulețe, covrigei sau biscuiți, pofticioșii trebuie să țină seama că cele din comerț sunt mult mai nesănătoase decât cele făcute în casă, deoarece laptele, ouăle și untul sunt înlocuite cu aditivi și conțin mult zahăr.

ADVERTISEMENT