Life

Când începe Postul Crăciunului în 2022. Alimentele interzise în această perioadă

Când începe Postul Crăciunului în 2022. Care sunt alimentele interzise în această perioadă, dar și zilele cu dezlegare la pește
03.10.2022 | 12:14
Cand incepe Postul Craciunului in 2022 Alimentele interzise in aceasta perioada
Când începe Postul Crăciunului în 2022. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante dintr-un an și îi pregătește pe credincioși pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, care are loc pe 25 decembrie.

Când începe Postul Crăciunului în 2022

Conform tradiției creștine, postul înseamnă abținerea de la anumite alimente și băuturi. Credincioșii trebuie să se roage mai mult și să se rețină de gânduri necurate și pofte trupești. Postul are rolul de a-i curăța pe creștini trupește, dar și sufletește.

ADVERTISEMENT

Această perioadă amintește și de postul patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea Mântuitorului.

Postul Nașterii Domnului are o durată de 40 de zile și amintește de zilele de post ale Prorocului Moise, în așteptarea lui Dumnezeu. În Biserica Catolică, perioada precedentă Crăciunului se mai numește și Advent.

ADVERTISEMENT

Dacă Lăsatul Secului pică miercurea sau vinerea, atunci postul începe din 14 noiembrie.

În 2022, Lăsatul Secului pică lunea, astfel că Postul Nașterii Domnului începe de marți, 15 noiembrie, potrivit calendarului ortodox.

Spre deosebire de Postul Paștelui, care este cel mai lung, Postul Crăciunului nu este la fel de aspru. Acesta din urmă are mai multe zile cu dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

În timpul postului, credincioșii trebuie să se abțină de la alimentele de origine animală (carnea, ouăle și produsele lactate). În zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea trebuie consumată fără ulei și vin.

Care sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului

Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare la pește: patru în noiembrie, iar restul în decembrie.

ADVERTISEMENT

Zilele cu dezlegare la pește sunt 21, 26, 27 și 30 noiembrie, dar și 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17 și 18 decembrie.

Dacă lunea, miercurea sau vinerea este prăznuit în calendarul ortodox un sfânt marcat cu cruce roșie, atunci este dezlegare la pește. Marțea și joia se pot consuma untdelemn și vin.

În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara. Grâul fiert, îndulcit cu miere, covrigii, turtele din făină și poamele sunt recomandate pentru seara de dinainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. De Crăciun, pe 25 decembrie, se poate mânca orice, indiferent de ziua în care pică.

În perioada postului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.

ADVERTISEMENT