News

Totul despre vaccinurile contra COVID. Ce conțin și cât sunt de sigure? Explicațiile oamenilor de știință

25.11.2020 | 17:30
Totul despre vaccinurile contra COVID Ce contin si cat sunt de sigure Explicatiile oamenilor de stiinta
ADVERTISEMENT

În curând ar putea exista mai multe vaccinuri eficiente disponibile pentru combaterea COVID-19. Îngrijorarea principală a potențialilor beneficiari este cât de sigure sunt noile vaccinuri?

Și nu doar din punctul de vedere al eventualelor efecte adverse, ci și din punct de vedere al conținutului sau al imunității pe care o vor oferi după inoculare.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, speranța întregii lumi este că apariția vaccinurilor va duce la revenirea la normalitatea pre pandemică undeva în cursul anului viitor.

De unde știm că un vaccin este sigur?

Este prima și cea mai importantă întrebare pe care oamenii de știință și-o pun atunci când încep să proiecteze și să testeze un nou vaccin sau tratament.

ADVERTISEMENT

Testele de siguranță încep în laborator, cu teste și cercetări pe celule și animale, înainte de a trece la studii la om. Principiul este de a începe la scară mică și să treacă la următoarea etapă de testare numai dacă nu există probleme de siguranță deosebite.

Atât timp cât datele de siguranță din laboratoare sunt bune, oamenii de știință pot verifica dacă vaccinul sau tratamentul sunt eficiente.

ADVERTISEMENT

Această etapă implică teste pe un număr mare de voluntari. Jumătate vor primi vaccinul, iar cealaltă jumătate un placebo. Cercetătorilor și participanților nu li se spune care este grupul până după analizarea rezultatelor, pentru a evita părtinirea.

Toate lucrările și constatările sunt verificate independent.

Studiile pentru vaccinurile contra COVID au avut loc cu o viteză uimitoare, dar nu au omis niciunul dintre acești pași.

ADVERTISEMENT

Studiul vaccinului Oxford/AstraZeneca a fost suspendat în mod voluntar într-o etapă pentru a investiga de ce un participant – din multe mii – a murit. A repornit odată ce a fost clar că nu are legătură cu vaccinul.

Cine aprobă vaccinurile sau tratamentele?

Aprobarea va fi acordată pentru un vaccin numai dacă autoritatea de reglementare guvernamentală este convinsă că este atât sigur, cât și eficient.

După aprobare, verificările continuă pentru a se asigura că nu există alte efecte secundare sau riscuri pe termen lung. Dacă cineva suspectează că suferă un efect secundar din cauza unei vaccinări, îl poate raporta autorității respective.

Ce conțin vaccinurile Covid?

Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna utilizează o tehnologie foarte similară, în timp ce AstraZeneca utilizează o abordare diferită. Acestea se numără printre cele șase vaccinuri care primesc sprijinul guvernului federal în Statele Unite și alte zeci în curs de dezvoltare în întreaga lume.

CNN explică ce tehnologie folosesc și cum funcționează o parte dintre vaccinurile candidate aflate în cele mai avansate stadii ale studiilor clinice de fază 3, ultima etapă înainte de a cere aprobarea autorităților de reglementare din întreaga lume.

Pfizer și BioNTech

Pfizer și partenerul său german, BioNTech, utilizează o nouă abordare pentru fabricarea vaccinurilor, care utilizează ARN sau ARNm messenger.

Acest design a fost ales pentru un vaccin pandemic cu ani în urmă, deoarece este unul care se pretează la o schimbare rapidă. Tot ce este necesar este secvența genetică a virusului care provoacă pandemia. Producătorii de vaccinuri nici măcar nu au nevoie de virusul în sine – doar de secvență.

În acest caz, cercetătorii BioNTech au folosit o mică bucată de material genetic care codifică o bucată din proteina spike.

ARN-ul mesager este un singur fir al codului genetic pe care celulele îl pot „citi” și îl pot folosi pentru a produce o proteină. În cazul acestui vaccin, ARNm instruiește celulele din corp să producă o anumită bucată din proteina spike a virusului. Apoi, sistemul imunitar îl vede, îl recunoaște ca fiind străin și este pregătit să atace atunci când apare infecția efectivă.

ARNm este foarte fragil, deci este înglobat în nanoparticule lipidice – un strat de substanță untos care se poate topi la temperatura camerei. De aceea, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la temperaturi de aproximativ minus 75 grade C. Asta înseamnă că sunt necesare echipamente speciale pentru transportul și depozitarea acestui vaccin.

Moderna

Vaccinul Moderna se bazează și el pe ARNm. „ARNm este ca un software pentru celulă”, precizează Moderna pe site-ul său.

Și, la fel ca vaccinul Pfizer/BioNTech, codifică celulele pentru a face o bucată din proteina spike. Aceasta a fost o alegere atentă – oamenii de știință au trebuit să aleagă o bucată din virusul despre care credeau că nu va suferi mutații sau nu se va schimba mult, pe măsură ce timpul va trece. Virusul folosește proteina spike pentru a lupta cu celulele pe care le atacă și structura pare să rămână stabilă prin generație după generație de replicare virală.

Moderna a venit cu o formulare diferită pentru nanoparticulele lipidice pentru a proteja ARNm-ul din vaccin. Aceste formulări sunt secrete ale companiei, dar Moderna consideră că abordarea sa este mai bună și a spus că vaccinul său poate fi livrat la minus 20 grade C și poate fi menținut stabil timp de 30 de zile la 2 grade până la 8 grade C, temperatura unui frigider standard de acasă.

AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca, realizat în colaborare cu o echipă de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, se numește vaccin vector. Folosește un virus comun pentru răceală numit adenovirus pentru a transporta proteina spike din coronavirus în celule.

De asemenea, își propune ca organismele oamenilor să producă în esență propriile lor vaccinuri prin producerea unor minicopii de proteine spike, dar metoda de livrare este diferită. Acest adenovirus infectează cimpanzeii, dar nu îi îmbolnăvește pe oameni. A fost modificat astfel încât să nu se replice singur – apoi proiectat genetic pentru a injecta celule cu ADN care codifică proteina completă a coronavirusului.

Este un mod mai ieftin de a face vaccinuri – dar mai lent decât utilizarea ARN-ului. Compania s-a angajat să își facă vaccinul disponibil ieftin pentru țările din întreaga lume. Vaccinul poate fi menținut stabil timp de șase luni la temperatura standard a unui frigider, a anunțat compania.

Sursa foto: BBC

Divizia de vaccinuri a Johnson & Johnson, Janssen Pharmaceuticals

Vaccinul produs de Janssen este un vaccin vector recombinant. Ca și AstraZeneca, folosește un adenovirus, dar acesta infectează oamenii. Este o versiune modificată genetic a adenovirusului 26, care poate provoca răceala comună, dar modificarea genetică a dezactivat-o. De asemenea, oferă instrucțiunile genetice pentru a face proteine spike.

Acesta este un vaccin care a fost testat anterior pe piață. Vectorul adenovirus 26 a fost utilizat pentru fabricarea vaccinului Ebola al companiei, care a obținut autorizația de introducere pe piață de la Comisia Europeană în iulie.

Este un vaccin unic, dar la începutul acestei luni Johnson & Johnson a început un studiu cu două doze, faza 3, în Marea Britanie, deoarece există unele dovezi că două doze oferă o protecție mai bună. Voluntarii vor primi două doze, la 57 de zile distanță sau placebo.

Novavax

Compania de biotehnologie din Maryland, Novavax, este specializată în vaccinurile cu „subunități proteice”. Folosesc nanoparticule asemănătoare virusului ca bază și le acoperă cu bucăți modificate genetic ale proteinei coronavirus.

Aceasta este, de asemenea, o abordare de vaccin deja utilizată. Un vaccin împotriva hepatitei B administrat nou-născuților este un vaccin subunitar proteic, la fel ca vaccinul papilomavirus uman sau vaccinul HPV și FluBlok, vaccinul gripal Sanofi.

Novavax folosește un virus al insectelor numit baculovirus pentru a obține proteina spike a coronavirusului în celulele de molie, care apoi produc proteina. Aceasta este recoltată și amestecată cu un adjuvant – un stimulator imun – pe bază de saponină, care se găsește în arborii de scoarță de săpun (quillaja saponaria).

Sanofi și GlaxoSmithKline

Acesta este, de asemenea, un vaccin subunitar proteic, care utilizează tehnologia Sanofi FluBlok cu adjuvant GlaxoSmithKline. De asemenea, folosește un baculovirus pentru a crește mici bucăți de proteină spike.

Sinovac și Sinopharm

CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, folosește un virus inactivat – una dintre cele mai vechi metode de vaccinare a oamenilor. Loturi întregi de coronavirus sunt cultivate, „ucise” și apoi transformate în vaccin.

La fel, vaccinul Sinopharm folosește un virus inactivat.

Sputnik

Vaccinul Sputnik pentru coronavirus din Rusia este un vaccin vector adenoviral. Folosește un virus obișnuit de răceală numit adenovirus 5 pentru a transporta materialul genetic pentru proteina spike în organism.

Există riscul de îmbolnăvire de la vaccin?

Nu există dovezi că oricare dintre aceste ingrediente provoacă daune atunci când este utilizat în cantități atât de mici.

Vaccinurile nu produc o boală. În schimb, ei învață sistemul imunitar al corpului să recunoască și să combată infecția împotriva căreia au fost proiectate.

Unele persoane suferă de simptome ușoare, cum ar fi durerile musculare sau febră, după ce au fost vaccinate. Aceasta nu este boala în sine, ci răspunsul organismului la vaccin.

Reacțiile alergice la vaccinuri sunt rare. Pentru orice vaccin aprobat, ingredientele vor fi listate.

Este sigur pentru cineva care a avut COVID să se vaccineze?

Dacă este aprobat un vaccin împotriva coronavirusului, este probabil că oamenilor li se va oferi în continuare injecția, chiar dacă au avut COVID-19 în trecut.

Asta pentru că imunitatea naturală poate să nu fie de lungă durată și imunizarea ar putea oferi mai multă protecție.

Care este cel mai eficient vaccin?

Datele publicate până acum sunt aproximativ aceleași, fiecare vaccin asigurând aproximativ 90% protecție la doza optimă.

Datele finale ale lui Pfizer au arătat că vaccinul său este aproximativ 95% eficient, cel al Moderna a blocat 94,5% dintre infecții și constatările inițiale arată că produsul Oxford este de până la 90% eficient și 70% efectiv în medie.

Încă nu este clar cât timp durează protecția oferită de aceste vaccinuri, dar echipa de la Oxford consideră că vaccinul lor ar trebui să ofere cel puțin un an de protecție, sugerând că toată lumea va trebui să se vaccineze anual.

Efectele secundare anunțate până acum de producătorii de vaccinuri și participanții la studiu includ dureri și oboseală pe care unii le-au comparat cu gripa sau mahmureala, dar efectele neplăcute s-au diminuat într-o zi sau două, iar mulți participanți nu le-au experimentat.

Vaccinarea va însemna sfârșitul COVID?

Experții sunt din ce în ce mai încrezători că vaccinarea va pune capăt restricțiilor Covid cândva anul viitor.

Oamenii de știință au prezis anterior că un vaccin care oferă o protecție de 80% va însemna că nu mai este nevoie de distanțare socială.

S-ar putea să dureze câțiva ani până când populația lumii va fi vaccinată, iar COVID poate reveni din când în când, dar un vaccin eficient înseamnă că lockdown-ul va deveni în cele din urmă istorie.

ADVERTISEMENT