Life

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului. Aflați ce trebuie să faceți pe 6 martie

Lăsata Secului este sărbătoarea ce semnifică ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe Postul cel mare sau Postul Sfintelor Paști.
06.03.2022 | 09:48
Traditii si obiceiuri de Lasata Secului Aflati ce trebuie sa faceti pe 6 martie
ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 6 martie Lăsata Secului, ziua ce anunță Postul Paștelui. Există o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate cu sfințenie mai ales în zonele rurale.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului. Aflați ce trebuie să faceți pe 6 martie

Duminică, 6 martie 2022, este Lăsata Secului de brânză sau Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Este ultima zi când se poate mânca de dulce, pentru că de luni începe postul Paștelui. Este cel mai aspru post dintre cele patru posturi importante din an și durează 40 de zile.

ADVERTISEMENT

Lăsata Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. De această sărbătoare sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri respectate mai ales în zonele rurale.

Potrivit tradiției, în această zi toată familia trebuie să se adune și să petreacă. Este bine ca finii să meargă la nași cu plocon (o găină friptă, colac, turtă de foi și o sticlă de vin). Finii își cer iertare pentru greșelile pe care le-au făcut, apoi se stă la masă, iar nașii trebuie să aibă pregătite plăcinte cu fructe, legume și struguri sau stafide.

ADVERTISEMENT

În foarte multe localități se obișnuiește ca o bucată de halviță să se lege cu o sfoară și să fie plimbată prin fața copiilor. Aceștia trebuie să-și țină mâinile la spate și să o prindă cu gura. Cel care reușește să prindă bucata o păstrează.

În Bărăgan, se obișnuiește să se strângă resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi acestea se aruncă spre răsărit. Gestul este însoțit și de cuvintele: “Păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. 

ADVERTISEMENT

O altă tradiție este Legarea grânelor. Acesta se practică pentru ca păsările sau alte animale să nu strice recolta. În unele zone se spune că cine lucrează în această zi va avea probleme de sănătate tot anul. Femeile nu au voie să coasă, altfel casa va fi lovită de rele.

Rugăciunea care se spune de Lăsata Secului

“Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoși, pentru mântuirea neamului omenesc ai lăsat Cerurile și Te-ai sălășluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii și ai primit pe Dumnezeieștii Tăi umeri neputințele noastre și ai purtat durerile noastre!

ADVERTISEMENT

Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit și chinuit pentru păcatele și fărădelegile noastre şi de aceea noi înălțăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite. Primește-le, Preabunule Doamne și Te pogoară către neputințele noastre și păcatele noastre nu le pomeni!

Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoiește-ne, Mântuitorul nostru și pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârșitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!

Cu tânguire și lacrimi de pocăință fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeiești. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase! Curăţește-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toți, de toate nedreptățile și fărădelegile vieții noastre, ca întru sfințenia iubirii Tale de oameni, să-ți mulțumim pentru toate milele Tale, să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui și al Preabunului și de Viață Făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor!

Amin!”

ADVERTISEMENT