News

Traficanți de arme prinși în Bistrița. Cum ajungea arsenalul furat din Spania pe piața neagră din România

O rețea de traficanți de arme a fost destructurată în Bistrița-Năsăud, inculpații fiind angajați și subalterni ai unor traficanți de droguri.
12.09.2023 | 15:23
Traficanti de arme prinsi in Bistrita Cum ajungea arsenalul furat din Spania pe piata neagra din Romania
Traficanți de arme prinși în Bistrița. Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Procurorii DIICOT au lucrat împreună cu colegii lor din DIICOT și au descoperit că suspecții furau arme de foc din Spania după care le plasau pe piața neagră. Au fost efectuate nu mai puțin de 20 de percheziții în acest județ, iar procurorii au ajuns la concluzia că armele ajungeau pa traficanți de droguri sau braconieri.

Traficanți de arme prinși în Bistrița

Mai mult, traficanții de arme vindeau și droguri. ”Autorităţile au efectuat 20 de percheziţii în judeţul Bistriţa-Năsăud, la un grup ai cărui membri au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania sau din alte ţări UE, le-au introdus în România şi le-au plasat în circuitul ilegal, inclusiv pentru braconaj cinegetic. Totodată, grupul vindea şi droguri de mare risc”, a transmis DIICOT.

ADVERTISEMENT

Din această rețea făceau parte zeci de persoane, astfel că 28 de percheziții au descoperit modul de operare al suspecților. Aceștia furau arme în special din Spania și din alte țări din Uniunea Europeană, după care le introduceau în țară și le vindeau unor persoane fără permis de port-armă, majoritatea infractori.

Se pare că infractorii erau monitorizați încă din luna iunie 2022, astfel că anchetatorii români au colaborat strâns cu partenerii lor din Spania, până în clipa în care s-au strâns destule dovezi care să ajute la distrugerea acestei rețele. Fiind vorba despre acuzații și infracțiuni foarte grave, zeci de persoane vor ajunge la audieri și așteaptă să fie reținute, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Situația nu e tocmai străină pentru țara noastră, în condițiile în care traficul de arme, droguri și persoane e la el acasă în România. Astfel, în urmă cu mai puțin de doi ani, autoritățile au descins la peste 100 de adrese din zeci de județe din țară și București, tot pentru a prinde traficanți de arme.

Perchezițiile au fost puse la cale de poliţiştii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – IGPR, fiind vorba despre 103 percheziții în 36 de județe, într-un dosar ce priveşte nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată. În acest caz se pare că armele erau introduse în România cu ajutorul firmelor de curierat.

ADVERTISEMENT

“În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor.

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în țară, fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu”, au transmis reprezentanții DIICOT.

ADVERTISEMENT

Captura polițiștilor a fost cu adevărat impresionantă. “În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, 53 de arme lungi neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 10 pistoale de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, 22 de pistoale de autoapărare, cu gaze, de calibrul 9mm, 28 de arme de tip airsoft, un pistol de semnalizare, supus autorizării, 2 arme lungi cu proiectile din cauciuc, o armă lungă confecționată artizanal, 2 arbalete supuse notificării, 2 cartușe letale, 43 de articole pirotehnice, precum și 211 pachete de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă”, au transmis procurorii.

ADVERTISEMENT