News

Român, arestat pentru trafic de arme. Cum obțin armament ilegal traficanții din Europa

Un bărbat din Satu Mare a fost arestat pentru trafic de arme în cadrul unei operațiuni Europol. Traficanții converteau arme de semnalizare
03.04.2023 | 17:40
Roman arestat pentru trafic de arme Cum obtin armament ilegal traficantii din Europa
Peste 1.600 de arme au fost confiscate în cadrul operațiunii Conversus Sursa foto: Europol
ADVERTISEMENT

În cadrul Operațiunii Conversus, acțiunea Europol condusă de Poliția Română care i-a vizat pe traficanții de arme din Europa, au fost confiscate sute de arme, grenade, detonatoare, dinamită, praf de pușcă și sume mari de bani.

Cum obțin armament ilegal traficanții din Europa

Potrivit unui comunicat al Poliției Române, acțiunea coordonată de România și Bulgaria s-a desfășurat în perioada 20-24 februarie 2023, cu implicarea EUROJUST și a Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

”În această perioadă, în cadrul operațiunii, polițiștii serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Poliția Română, au efectuat, pe teritoriul țării noastre, 25 de percheziții, în urma cărora au indisponibilizat 25 de arme, dintre care 22 neletale supuse autorizării și 3 letale, precum și 10.000 de euro. Totodată, în urma acțiunilor din România, o persoană a fost arestată.

De asemenea, în cadrul aceleiași operațiuni, în cursul anului 2022, în România, au fost indisponibilizate 651 de arme neletale supuse autorizării și aproximativ 3.500 de bucăți de muniție.

ADVERTISEMENT

În această operațiune, condusă de România, cu sprijinul Bulgariei, 31 de agenții de aplicare a legii au vizat persoane bănuite că ar cumpăra arme convertibile care ajung în circuitul ilegal pe teritoriul statelor membre”, se arată în comunicatul polițiștilor.

Român, arestat pentru trafic de arme

Românul arestat în cadrul acestei operațiuni se numește Ardelean Ionel George, în vârstă de 31 de ani, domiciliat în municipiul Satu Mare, relatează Newsweek.

ADVERTISEMENT

Ardelean a fost arestat pe 22 februarie, de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. Bărbatul a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile în data de 23 februarie 2023.

În urma perchezițiilor efectuate de polițiști, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, au fost descoperite o armă tip pistol, o bucată de tub cu CO2, două pungi din material plastic cu închidere de tip zip-lock, în care se afla muniția aferentă armei menționate, un telefon mobil, 10.000 de euro, precum și o pungă din material plastic, cu un conținut de substanță cristalină, în stare solidă, de culoare alb.

ADVERTISEMENT

Traficanții convertesc arme de semnalizare în arme letale

Polițiștii au mai explicat și că traficanții și-au îndreptat atenția în ultima vreme către armele de alarmă și semnalizare convertite sau convertibile în arme letale. Cele mai multe astfel de arme confiscate sunt modele mai vechi, care ar fi fost produse în Turcia.

În cadrul operațiunii, la nivelul Uniunii Europene, au fost efectuate 143 de percheziții domiciliare, 22 de arestări și confiscate 129 de arme de foc și 1.492 de arme de alarmă și semnalizare convertibile sau convertite.

De asemenea, au fost confiscate 24.735 de cartușe de muniție neconvertită, convertită și reală, 6 grenade de mână, 276 de kilograme de dinamită, 299 de detonatoare și peste 21 de kilograme de praf de pușcă.

ADVERTISEMENT