Marți după-amiază, în spațiul public a apărut o listă cu 76 de revendicări ale fermierilor și transportatorilor care continuă protestele. Deocamdată nu este specificat cu exactitate câți dintre cei care protestează susțin solicitările.
În acest documentul, care este semnat de ”Poporul român”, apar mai multe solicitări legate de activitatea fermierilor și transportatorilor. Pe listă apar și revendicări politice, amestecate cu cele care privesc strict sectorul de transport și agricol.
”Stimați guvernanti, noi transportatorii si agricultorii protestatari spontani independenți, vă prezentăm următoarele problemele în a fi soluționate:
1. Recunoașterea transportului rutier drept sector economic strategic și elaborarea unor măsuri care să susțină acest sector economic pentru a rămâne competitiv și a aduce în continuare venituri directe la bugetul Statului (este cel mai mare exportator de servicii din România, aduce peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar)”, se arată în debutul documentului.
Apoi, apar încă 75 de revendicări care acoperă zona agricolă, de transport și pe cea politică. ”Scoaterea finanțării partidelor politice de la bugetul de stat” și ”Respectarea referendumului privitor la reducerea numărului de parlamentari” apar printre revendicări.
Iată lista completă cu cele 76 de revendicări:
Transportatorii continuă protestele, marți, 16 ianuarie, fiind deja a șaptea zi în care își strigă nemulțumirile. Un lider al fermierilor declara, luni, că este foarte posibil ca manifestațiile să fie suspendate.
Marius Micu, reprezentant al fermierilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, spunea că solicitările acestora ar fi fost ascultate de ministrul Agriculturii. De asemenea, Sindicatul Fermierilor Patrioți a sfătuit protestatarii să oprească manifestațiile, potrivit Hot News.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a încheiat un proces-verbal cu reprezentanții fermierilor, cu privire la solicitările acestora. Printre ele se află distribuirea în regim de urgență a plăților APIA sau acordarea unor compensații pentru pierderile care au apărut în urma importurilor din Ucraina.
Premierul Marcel Ciolacu susține că solicitările acestora au fost rezolvate în proporție de 90 la sută și că multe dintre ele erau deja în vizorul reprezentanților Guvernului. Însă, Ciolacu spune că s-ar fi așteptat ca transportatorii și fermierii să vină la negocieri la Guvern înainte de a porni protestele.
„Nu sunt lucruri care au trenat sau pe care le-am făcut eu în cele şase luni de mandat de prim ministru. Este o frustrare acumulată. Am avut pandemia, a fost criza energetică, a pornit războiul.
A fost o afluenţă de marfă din Ucraina pe teritoriul României, a fost un preţ, pe emoţie, un preţ mare, pe urmă a scăzut preţul, inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut le-au cumpărat foarte scump, ele ieftinindu-se în primăvară şi preţurile scăzând la produsele agricole”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.
Cu toate acestea, protestele fermierilor și transporatorilor nu s-au încheiat. Cei care se află în stradă spun că lucrurile nu vor reveni la normal până când cererile lor nu vor fi rezolvate complet.
Astfel, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, pe sensul spre București traficul este restricționat pe prima bandă de mers. Aici se află vehiculele protestatarilor.
Și în alte localități din România au loc proteste. În Satu Mare, aproximativ 90 de utilaje ale fermierilor și transportatorilor se află pe centura municipiului, circulând cu viteză redusă.
Aceeași situație are loc și în Botoșani, fiind blocat accesul vehiculelor care circulă spre și dinspre Republica Moldova, pe DN 29D. De asemenea, proteste sunt, marți, și în localități din județul Covasna.