News

Trei persoane decedate în Elveția, după prăbușirea unui avion ce efectua un zbor turistic

Autoritățile din Elveția au deschis o anchetă după ce trei persoane și-au pierdut viața atunci când avionul cu care efectuau un zbor turistic s-a prăbușit
20.05.2023 | 22:21
Trei persoane decedate in Elvetia dupa prabusirea unui avion ce efectua un zbor turistic
Trei persoane decedate după prăbușirea unui avion în Elveția. Sursa foto: Hepta/ Imagine de arhivă
ADVERTISEMENT

Un avion turistic s-a prăbușit sâmbătă într-o zonă muntoasă și împădurită din vestul Elveției, provocând moartea celor trei persoane aflate la bord, a anunțat poliția.

Trei persoane decedate, după prăbușirea unui avion în Elveția

Avionul turistic de mici dimensiuni s-a prăbușit într-o zonă abruptă și împădurită în apropiere de Ponts-De-Martel, în cantonul elvețian Neuchâtel, în jurul orei 11.20 (ora României), a anunțat poliția elvețiană.

ADVERTISEMENT

“Pilotul și cei doi pasageri au murit la fața locului”, a precizat poliția din Neuchâtel într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii despre victime. Avionul era înregistrat în Elveția și decolase de pe aeroportul Chaux-de-Fonds aflat în apropiere pentru un zbor turistic.

O amplă operațiune de salvare și recuperare a fost lansată, a precizat poliția, adăugând că locul prăbușirii în munții Neuchâtel se află într-un teren foarte abrupt, ceea ce a complicat operațiunile de salvare.

ADVERTISEMENT

Cauza prăbușirii rămâne neclară, a precizat comunicatul, adăugând că autoritățile au lansat o anchetă pentru a determina circumstanțele. La fața locului s-au deplasat și anchetatorii de la Serviciul Elvețian de Investigare a Siguranței (SESE), autoritatea competentă pentru stabilirea cauzei accidentelor aviatice.

Cel mai grav accident aviatic de la începutul anului

Cel mai grav accident aviatic din acest an s-a produs la 15 ianuarie, în Neptal, acolo unde 68 de persoane și-au pierdut viața după ce aeronava ATR 72, cu 72 de persoane la bord s-a prăbușit în apropierea stațiunii turistice Pokhara. A fost cel mai grav accident aviatic din Nepat din ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Bishnu Tiwari, care s-a grăbit să ajungă la locul accidentului de lângă râul Seti pentru a ajuta la căutarea cadavrelor, a declarat că eforturile de salvare au fost îngreunate de fumul gros și de un incendiu violent. “Flăcările erau atât de fierbinți încât nu ne-am putut apropia de epavă. Am auzit un bărbat strigând după ajutor, dar din cauza flăcărilor și a fumului nu l-am putut ajuta”, a declarat acesta pentru AFP.

Nu a fost imediat clar ce a cauzat accidentul, a declarat Autoritatea Aeronautică Civilă din Nepal. Un martor a declarat că a văzut aeronava rotindu-se violent în aer după ce a început să coboare pentru a ateriza, privind de pe terasa casei sale. În cele din urmă avionul a căzut cu botul înainte spre stânga și s-a prăbușit în defileu.

ADVERTISEMENT

Nepalul, unde se află opt dintre cei mai înalți 14 munți din lume, inclusiv Muntele Everest, are un istoric de accidente aviatice. Potrivit bazei de date privind siguranța aviației a Fundației pentru Siguranța Zborurilor, din 1946 până în prezent, în Nepal au avut loc 42 de accidente aviatice mortale.

Uniunea Europeană a interzis companiilor aeriene din Nepal să zboare în blocul celor 27 de națiuni începând din 2013, invocând standarde de siguranță slabe. În 2017, Organizația Aviației Civile Internaționale a menționat îmbunătățiri în sectorul aviației din Nepal, dar UE continuă să ceară reforme administrative.

ADVERTISEMENT