Potrivit unui membru al delegației ucrainene la discuțiile din Turcia, Rustem Umerov, vor fi deblocate porturile Odesa, Iuzhni și Cernomorsk.
”Exportul va trece prin trei porturi: Odesa, Iuzhni și Cernomorsk”, a declarat oficialul, conform stiripesurse.ro. Numărul porturilor ar putea fi extins în viitor, spune Umerov. “Trebuie urmate toate recomandările forțelor navale, ale forțelor armate.
Există coridoare sigure, rute pe care le-am dezvoltat împreună cu armata, iar toate navele civile vor trece pe aceste rute. Vom vinde cereale pentru toată lumea. Și toate navele care sunt libere să urmeze aceste recomandări, pot veni la noi”, a declarat reprezentantul Ucrainei.
ONU și Turcia vor monitoriza atent toată situația, pentru a se asigura că navele circulă în siguranță în Marea Neagră. Navele rusești nu vor fi prezente în aceste zone desemnate drept sigure de ucraineni.
“Nu ar trebui să existe nave rusești în apele noastre. Nu avem încredere în ele. Chiar dacă ei semnează un acord cu ONU. Dar de-a lungul acestor coridoare am dezvoltat un mecanism prin care nu va exista un control al acestor nave pe mare. Va exista doar o monitorizare.
Grupul va lucra cu mandatul lor și va verifica doar dacă nu există arme”, a declarat Umerov.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, anunțase la rândul său că negocierile privind exporturile de cereale se află într-un stadiu avansat.
În 13 iulie, delegațiile Ucrainei și Rusiei s-au întâlnit pentru prima dată la Istanbul, cu scopul de a discuta crearea unui coridor pentru navele care transportă cereale în Marea Neagră.
Reprezentantul Rusiei, generalul Igor Konașenkov, a anunțat că Turcia a susținut, în mare, propunerile Moscovei, astfel că va fi finalizat documentul ”Inițiativa Mării Negre”, care să reglementeze exporturile de cereale.
Cu toate acestea, optimismul ucrainean poate fi spulberat ușor de pretențiile lui Vladimir Putin. Liderul rus anunțase că vrea ca Ucraina să demineze porturile. De asemenea, Rusia vrea să facă export de produse prin Mariupol sau Berdyansk.
În final, Putin a condiționat totul de eliminarea restricțiilor asupra grâului rusesc. Ucraina a acuzat mereu Rusia că are intenții ascunse și este un stat nedemn de încredere.