Life

Trucul pentru orezul perfect. Cum faci să nu se lipească de oală niciodată

Orezul perfect poate fi uneori dificil de obținut. Indiferent de oala pe care o folosim, riscăm ca acesta să se lipească și nu este tocmai plăcut.
10.02.2023 | 15:16
Trucul pentru orezul perfect Cum faci sa nu se lipeasca de oala niciodata
Trucul prin care orezul nu se mai lipește de oală. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Orezul se prepară foarte repede și de asemenea este un aliment cât se poate de sănătos. Ca să nu mai vorbim de faptul că acesta este și garnitură perfectă. Poate fi mâncat atât simplu, cât și în combinație cu niște legume, sau poate cu o friptură la grătar, după preferințe.

Trucul prin care orezul nu se mai lipește de oală

Rețeta pentru orez o cunoaștem cu toții, însă dincolo de pașii pe care îi avem de urmat, nu de puține ori se poate întâmpla ca orezul să se lipească de oală, iar de aici, gustul său se schimbă și evident că și aspectul și nimeni nu își dorește așa ceva.

ADVERTISEMENT

Bucătarii au însă un truc când vine vorba de prepararea orezului. Dacă îl folosești, vei vedea că orezul tău nu se mai lipește de oală și de asemenea, textura lui va fi și ea diferită. Bucătarul indian Monisha Bharadwaj a spus care este secretul și de asemenea, a explicat și fiecare pas în parte.

Metoda de absorbție poate face ca orezul să nu se mai lipească de oaie și de asemenea, oferă o textură fină și pufoasă. ”Pregătesc orezul folosind metoda de absorbție. Se ia o măsură de orez și de două ori cantitatea de apă în volum. Rezultatul este perfect”, spune expertul.

ADVERTISEMENT

De câte ori trebuie să speli orezul înainte de a-l pune la fiert

Un alt truc este legat de cantitatea de apă și cea de orez. Ai grijă să măsori cantitatea de orez înainte de a-l pune la fiert, de preferat cu o cană, astfel încât să știi câtă apă să pui. De asemenea, nu uita să speli orezul înainte de a-l pune la fiert. Bucătarul indian spune că acesta trebuie spălat de patru ori, până când apa devine limpede.

Și oala pe care o folosești contează, adaugă bucătarul. O oală cu fundul greu și cu un capac etanș este perfectă pentru un orez fiert, deoarece aburul rămâne înăuntrul. De asemenea, mai sunt și câteva trucuri legate de temperatura la care fierbi orezul și au un rol major pentru preparatul final.

ADVERTISEMENT

”Aburul este cel care va găti orezul. Orezul va absorbi tot lichidul. Amestecă orezul spălat și apa în oală și mărește focul. Când orezul ajunge la punctul de fierbere, amestecă-l bine. Apoi redu focul și pune capacul pe oală”, a adăugat faimosul bucătar, Monisha Bharadwaj.

Ce nu trebuie să faci după ce orezul a fiert

Iar asta nu este tot. Inclusiv în timp ce orezul fierbe, nu trebuie să deschidem de prea multe ori capacul. Totodată, în momentul în care am oprit focul, în niciun caz nu trebuie să scoatem direct orezul și să îl punem în farfurie. Bucătarul recomandă ca orezul să mai stea în oală măcar zece minute și de abia apoi se poate servi.

ADVERTISEMENT

La final vei observa că orezul va fi pufos, iar boabele vor fi separate, fără a exista riscul să se lipească între ele. În minutele după ce am oprit focul orezul se și umflă și va avea de asemenea un aspect mult mai plăcut, iar dacă este preparat cu legume, aroma va fi și mai puternică.

Și totuși de ce se lipește orezul de oală? Din cauza supragătirii. Mai exact, dacă lăsăm prea mult orezul la fiert, amidonul din boabe ajunge să se descompună. Mai departe, acesta devine lipicios, iar rezultatul îl știm deja. De asemenea și oala în care fierbem orezul parte fi uneori de vină. Avem nevoie de o oală netedă, care să împiedice lipirea boabelor în timpul gătirii.

ADVERTISEMENT