Secretul pentru a fierbe orezul și să nu se facă pilaf. Care este greșeala pe care o fac multe gospodine.
Care este secretul pentru a face orezul perfect exact ca în Japonia. Dacă te-ai întrebat acest lucru atunci trebuie să știi că ai nevoie doar de două ingrediente, anume de orez și de apă.
Nu trebuie în nici un caz să pui sare pentru că este foarte posibil ca orezul pufos pe care îl vrei să se transforme într-un pilaf de orez.
Pentru un bol de orez ai nevoie de circa 90 de g de orez care își va dubla greutatea odată gătit. Ceea ce trebuie să faci înainte de a pune orezul în oală este să îl speli cu mișcări circulare.
Poți folosi inclusiv două ape în care să speli orezul, până când apa se face alburie, dar este limpede. Un alt sfat foarte bun din bucătărie pentru a găti orezul perfect este să îl lași să se hidrateze vreme de jumătate de oră.
Pentru a face orezul japonez, mai întâi pui orez într-o oală, adaugi apă, pui un capac și abia apoi dai drumul la foc.
După aceea, focul trebuie să fie unul puternic și capacul nu trebuie sub nici o formă ridicat. Orezul trebuie fiert la foc mic, după ce acesta a dat în fiert și îl lăsăm să fiarbă circa 15 minute.
Ulterior, orezul trebuie lăsat să se odihnească timp de alte 10 minute.
Proporția pe care trebuie să urmezi pentru a avea parte de orez ca în Japonia este la o măsură de orez să pui o măsură și un sfert de apă.
Mai precis, tabelul de orez și apă este următorul, conform republica.ro:
100 grame orez – 110 ml apă
150 grame orez – 160 ml apă
180 grame orez – 200 ml apă
200 grame orez – 220 ml apă
300 grame orez – 330 ml apă
450 grame orez – 500 ml apă
Mai precis, pentru o cană de orez ai nevoie de circa două căni și jumătate de apă. Dacă vrei să gătești un risotto, cantitatea va fi de trei căni de apă și pentru orezul pilaf trebuie să adaugi circa 4 căni de apă.