Life

Trucuri pentru a curăța eficient petele nedorite de pe covor. Chiar și cele mai vechi vor dispărea

Trucuri care te ajută să cureți eficient petele de pe covor. Vor dispărea chiar și cele mai vechi. Ingredientele care sunt foarte utile.
05.06.2023 | 12:32
Trucuri pentru a curata eficient petele nedorite de pe covor Chiar si cele mai vechi vor disparea
Cum cureți petele nedorite de pe covor. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Iată câteva trucuri care te ajută să cureți eficient petele de pe covor, chiar și pe cele mai vechi. Nu este nevoie să utilizezi soluții costisitoare din comerț sau să duci covorul la o curățătorie.

Cum cureți eficient petele de pe covor cu ajutor unor trucuri simple

Multe persoane aleg să-și pună covor în locuință pentru a putea călca pe podea fără ca aceasta să fie rece. De altfel, este și un element decorativ pentru camere.

ADVERTISEMENT

În același timp, deși arată bine și este foarte util, covorul se murdărește destul de ușor. Podeaua și alte suprafețe din locuință se pot curăța rapid cu ajutorul unei cârpe umede, însă acest lucru nu este valabil și în cazul covorului.

Chiar și dacă folosești aspiratorul, mizeria nu este îndepărtată complet de pe covor. Este recomandat să spălăm covoarele de două ori pe an, la o firmă specializată în acest lucru, însă opțiunea nu este accesibilă pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nu poți duce regulat covorul la o curățare profesională, îl poți spăla acasă, folosind câteva produse ieftine și foarte utile. Una dintre cele mai eficiente metode de curățare a covorului este folosirea bicarbonatului de sodiu, utilizat mai ales în cazul petelor vechi. Un alt avantaj al acestei metode este faptul că elimină mirosurile neplăcute și menține culoarea covorului.

Se amestecă bicarbonatul de sodiu cu sare fină, în cantități egale, după care se presară pe covor. Se lasă să acționeze timp de 30 de minute, apoi se aspiră de mai multe ori.

ADVERTISEMENT

Dacă petele tot nu dispar, atunci amestecă două linguri de bicarbonat de sodiu cu un litru de apă. Soluția se pulverizează pe covor și se lasă să acționeze timp de aproximativ o oră. Se periază apoi covorul și se lasă să se usuce, după care se aspiră bine.

O altă variantă este să folosești o soluție pe bază de oțet și bicarbonat de sodiu. Mai întâi curăță covorul cu ajutorul unui aspirator, iar bicarbonatul se presară pe covor, lăsând să acționeze timp de 30 de minute. Se pulverizează apoi oțetul și se așteaptă alte 30 de minute. Cu o perie poți curăța covorul, după care trebuie să-l aspiri pentru a îndepărta reziduurile, notează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Ce alte metode poți utiliza pentru curățarea covorului

Oțetul este foarte eficient în curățarea petelor de cafea și ceai. Se amestecă două linguri de oțet cu 0,5 litri de apă, iar soluția se aplică pe pete cu ajutorul unui burete sau cu o perie și se freacă bine. După curățare, covorul se lasă să se usuce.

Amoniacul este un alt ingredient care te ajută să îndepărtezi petele nedorite de pe covor, mai ales cele de fructe, vin sau sânge. Metoda este una care dă rezultate chiar și în cazul petelor uscate.

Pentru a prepara acest amestec îți trebuie o linguriță de soluție diluată de amoniac și de două căni de apă. Se înmoaie o cârpă în soluția obținută, iar covorul se șterge cu ea.

Un alt truc eficient este să cureți covorul folosind apă și săpun. Pentru a obține această soluție, se rade săpunul, iar fulgii obținuți se dizolvă în apă. Soluția trebuie să fie una concentrată, așa că se adaugă o cantitate mică de apă.

Se pulverizează soluția pe covor și se lasă să se usuce. Dacă petele nu dispar, le poți îndepărta cu un burete sau cu o perie, după care trebuie să aspiri covorul. Apa și săpunul sunt utile mai ales pentru petele de lipici, vin, suc, ciocolată și lipici.

ADVERTISEMENT
Tags: