News

Trump a ascuns că era bolnav de COVID. Dezvălurile incomode ale fostului șef de cabinet de la Casa Albă

Fostul şef de cabinet Mark Meadows susține într-o carte care va fi lansată săptămâna viitoare că Donald Trump a ascuns rezultatul pozitiv al unui test de COVID.
02.12.2021 | 14:23
Trump a ascuns ca era bolnav de COVID Dezvalurile incomode ale fostului sef de cabinet de la Casa Alba
ADVERTISEMENT

Testul pozitiv pe care Trump l-a ținut secret este dezvăluit în volumul „The Chief’s Chief” („Şeful şefului“), scris de fostul şef de cabinet al președintelui republican, Mark Meadows. Cotidianul britanic The Guardian a obținut o copie a cărții care va fi publicată săptămâna viitoare.

„Bomba cu COVID“ din Grădina cu Trandafiri de la Casa Albă

Autorul susţine că testul pozitiv a fost făcut cu un model vechi pe 26 septembrie 2020, cu trei zile înaintea primei dezbateri electorale cu contracandidatul său din algerile prezidențiale, Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Meadows scrie, de asemenea, că Trump a mai făcut un test rapid de COVID, cu rezultat negativ, în acel interval de timp.

Donald Trump a negat afirmațiile lui Meadows, spunând că sunt „știri false“.

În ziua în care a fost depistat pozitiv, Donald Trump a găzduit o ceremonie în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, organizată pentru nominalizarea lui Amy Coney Barrett la conducerea Curții Supreme a Statelor Unite, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Evenimentul la care au participat 12 persoane, testate pozitiv mai târziu, a fost clasificat ulterior la nivelul de „superspreader“, indiciile analizate de experți arătând că a contribuit la răspândirea COVID.

Trump era infectat când a mers la dezbaterea cu Biden

Dezvăluirea lui Meadows arată că Trump, care avea atunci 74 de ani, era infectat cu COVID-19 când a participat la dezbaterea cu Biden (77 de ani) din Cleveland, pe 29 septembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Cei doi contracandidați au respectat atunci protocoalele de distanţă socială, dar în sală se aflau zeci de oameni, iar unii dintre aceștia nu purtau mască de protecție.

O zi mai târziu, pe 30 septembrie, Donald Trump a călătorit în Minnesota pentru un miting în aer liber la Duluth şi la o strângere de fonduri în Minneapolis.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficial despre îmbolnăvirea președintelui a venit pe 2 octombrie 2020. Casa Albă a anunțat atunci că Trump și prima doamnă, Melania, au fost testaţi pozitiv pentru Covid-19. În acea seară, președintele a fost internat la Spitalul Walter Reed, unde a rămas timp de trei nopţi.

„Lipsă flagrantă de respect pentru sănătatea publică“

Alyssa Farah Griffin, fost director de comunicaţii strategice şi asistent prezidenţial, a declarat la CNN că Donald Trump a arătat o lipsă flagrantă de respect faţă de sănătatea publică.

Ea l-a criticat pe fostul președinte pentru că a pus în pericol personalul Casei Albe când a refuzat să anunțe public că a fost depistat cu COVID-19. „Acest fapt demonstrează o lipsă flagrantă de respect pentru sănătatea publică şi pentru bunăstarea celorlalţi“, a spus Alyssa Farah Griffin la emisiunea „The Lead“, realizată de Jake Tapper, de la CNN.

„La acel moment, la Casa Albă aveam angajate care erau însărcinate. Am avut un angajat care a supravieţuit cancerului de mai multe ori. Aveam o mulţime de oameni în aripa de Vest care aveau peste 65 de ani. Am fi putut ucide pe unul dintre colegii noştri şi în schimb a decis să nu spună nimănui, punându-ne pe fiecare dintre noi în pericol“, a afirmat ea.

Grffin, care l-a mai atacat și în alte rânduri pe Trump după ce ea a părăsit administrația de la Casa Albă,  l-a criticat şi pe Meadows pentru că dezvăluit abia acum că fostul preşedinte a fost testat pozitiv. „Nu pare să se fi gândit la faptul că aceasta a fost o mişcare groaznică în modul de a gestiona pandemia şi ar fi trebuit să dezvăluie publicului şi să-l plaseze în carantină pe preşedinte“, a spus ea, adăugând că decizia lui Meadows a fost „absolut nesăbuită“.

ADVERTISEMENT
Tags: