Fotbal international

ȚSKA, la fel ca FCSB. Probleme mari de identitate pentru adversara CFR-ului din Europa League

21.10.2020 | 22:34
TSKA la fel ca FCSB Probleme mari de identitate pentru adversara CFRului din Europa League
ADVERTISEMENT

Cluburile Sportive ale Armatei par a fi urmărite de probleme și în România și în Bulgaria. ȚSKA Sofia, la fel ca FCSB, este un club cu mari probleme de identitate și pe care foarte mulți fani nu l-au adoptat.

Asemănările dintre cele două cazuri se opresc într-un punct esențial, cel al palmaresului, însă discursul fanilor bulgari seamănă foarte mult cu ce susțin steliștii din România.

ADVERTISEMENT

La fel ca FCSB, și ȚSKA poartă un conflict cu un alt club ce pretinde că duce mai departe tradiția echipei fondate în 1948. „Rivalii” adversarei CFR-ului sunt… ȚSKA 1948!

ȚSKA, la fel ca FCSB. Cum au apărut două echipe ȚSKA?

Problemele pentru clubul fondat în 1948 au început în 2015, atunci când datoriile au condus către faliment echipa pe care fanii o considerau, în unanimitate, ȚSKA Sofia. Altfel spus, ȚSKA si-a dat obștescul sfârșit la finalul sezonului 2014-2015. Din cauza sumelor neachitate către diferiți terți, formația din Sofia nu a primit licența și a fost retrogradată în liga a treia din Bulgaria. Imediat după această decizie, a venit și falimentul declarat al clubului, care a încetat astfel să existe în versiunea sa clasică.

ADVERTISEMENT

Fiind, poate, cea mai populară formație din Bulgaria în ceea ce privește numărul suporterilor, vestea retrogradării lui ȚSKA a provocat un adevărat șoc în țara vecină, iar fanii au intrat în panică. Rămași fără clubul pe care îl iubește atât de tare inclusiv Patriarhul Neofit, liderul Bisericii Ortodoxe din Bulgaria, vecinii noștri au decis că existența fotbalului nu își are sensul fără clubul alb-roșu.

Grisha Ganchev, unul dintre cei mai bogați oameni din țara vecină și patronul lui Litex Lovech, a decis să cumpere elementele de identitate ale lui ȚSKA Sofia, scoase la licitație după faliment. În acest mod, Litex s-a transformat, brusc, în ȚSKA Sofia și a jucat cu această denumire! Litex nu a încetat să existe, dar a trebuit să se reformeze complet și a luat-o de la capăt din ligile de amatori. În prezent, clubul fondat în 1921 ocupă locul 8 în liga secundă.

ADVERTISEMENT

Firește, mișcarea lui Ganchev nu a fost una primită cu brațele deschise de toată lumea, iar o bună parte a fanilor și a legendelor clubului din capitala Bulgariei au decis că nu pot fi părtași la o asemenea acțiune. Așa că, pentru a face dreptate, în opinia lor, au pus bazele unui nou club. ȚSKA 1948 are ca dată oficială de fondare ziua de 19 iulie 2016 și și-a început drumul în ceea ce în România s-ar numi liga a patra. Clubul înființat acum patru ani a mers ceas și a înregistrat promovări consecutive, iar în prezent joacă în prima ligă din Bulgaria, ocupând un onorabil loc 7!

Cum s-au împărțit fanii și ce poziție a adoptat Peluza Sud Steaua

Fondatorii ȚSKA 1948 au considerat că preluarea palmaresului de către Ganchev și transformarea clubului Litex Lovech în ȚSKA Sofia nu este o modalitate morală prin care echipa lor să își continue existența. De altfel, inițial, nici aria cea mai dură a fanilor alb-roșii nu a fost de acord cu mișcarea. Suporterii din Sector G au refuzat să declare că merg mai departe cu proiectul lui Ganchev, însă după ce acesta a pus mâna pe toate elementele de identitate, ei au acceptat să se alăture fostei Litex Lovech.

ADVERTISEMENT

În paralel, suporterii lui ȚSKA 1948 împânzeau pereții și stâlpii din Sofia cu mesajul „Litex nu e ȚSKA” și trăgeau tare pentru ca echipa înființată de ei să urce cât mai rapid către elita fotbalului bulgar și să își impună și fotbalistic punctul de vedere în acest conflict. Altfel spus, echivalentul Stelei din România este, mai degrabă, clubul ȚSKA 1948. Ambele formații au preferat să pornească de la zero și să încerce să revină în mod natural în elita fotbalului din țările lor.

Interesant este că între grupurile de ultrași din peluza Sector G și fanii din Peluza Sud Steaua există o prietenie veche și foarte strânsă. Cele două formațiuni fac deseori „schimb de experiență” și își trimit reprezentanți la meciurile prietenilor. Doar că, deși se aflau deja în conflict cu Gigi Becali și întorseseră armele contra lui FCSB atunci când s-a petrecut „marea schismă” din Sofia, steliștii din Sud au rămas alături de „frații” din Sector G, care au mers alături de echipa considerată fosta Litex Lovech.

Un lider al brigăzii Animals, alături de Grisha Ganchev. Sursa foto: Ultras-Tifo
Un lider al brigăzii Animals, alături de Grisha Ganchev. Sursa foto: Ultras-Tifo

Pe de altă parte, steliștii din Peluza Sud și-ar putea argumenta poziția prin faptul că Sector G a ales să susțină echipa lui Ganchev datorită faptului că fostul șef al lui Litex a reușit să atragă elementele de identitate. Inclusiv emblema veche a clubului ȚSKA Sofia a fost disputată de cele două grupări, iar câștig de cauză a avut tot fosta Litex Lovech. Prin contrast, FCSB nu deține nimic dintre elementele de identitate ale clubului Steaua București.

Fanii lui ȚSKA 1948 susțin, însă, că apropierea celor din Sector G de clubul lui Ganchev a fost provocată de influența pe care șeful adversarei CFR-ului din Europa League a avut-o asupra liderilor principalelor grupări din peluză. Există chiar fotografii în care lideri de ai grupării Animals, din Sector G, se întrețin cu Ganchev. „Dizidenții” de la ȚSKA 1948 acuză că ultrașii ar fi fost plătiți de patron.

Un lider al brigăzii Animals, alături de Grisha Ganchev. Sursa foto: Ultras-Tifo
Un lider al brigăzii Animals, alături de Grisha Ganchev. Sursa foto: Ultras-Tifo

Cu cine joacă CFR Cluj?

CFR Cluj va juca în grupele Europa League împotriva lui ȚSKA Sofia, versiunea ex-Litex Lovech. Formația patronată de Grisha Ganchev s-a menținut la un nivel ridicat în Bulgaria și chiar a reușit să câștige Cupa în 2016. De titlu nu s-au mai putut apropia, având în vedere dominația lui Ludogoreț Razgrad, însă cei de la ȚSKA au reușit să aibă un parcurs european excelent în acest sezon.

Ajunși în Europa League după ce au terminat pe locul secund ediția trecută a campionatului, bulgarii au trecut în calificările competiției continentale de Sirens, din Malta, apoi de BATE Borisov, din Belarus, după care i-a eliminat pe islandezii de la B36 Torshavn. În play-off, ȚSKA a scos-o pe FC Basel după o victorie cu 3-1. Victoria a ajutat-o pe CFR Cluj să urce în urna a treia.

ȚSKA Sofia va evolua contra campioanei României în primul meci al grupei A de Europa League joi, 22 octombrie, începând cu ora 19:55. Partida se va disputa la Sofia, cu spectatori, iar bulgarii au epuizat rapid toate biletele puse la vânzare, dovedind că majoritatea suporterilor au ales să susțină această versiune de ȚSKA. La meci vor asista 12.000 de spectatori, adică 30% din capacitatea arenei, conform directivelor oficialilor bulgari.

ADVERTISEMENT