News

Turiști polonezi, recuperați de Salvamont Borșa din Munții Rodnei. Unul dintre ei a fost rănit după ce a căzut într-o râpă

Doi turiști polonezi au avut parte de o sperietură zdravănă în Munții Rodnei. A fost nevoie de intervenția Salvamont Borșa
01.05.2023 | 22:55
Turisti polonezi recuperati de Salvamont Borsa din Muntii Rodnei Unul dintre ei a fost ranit dupa ce a cazut intro rapa
Turiștii au fost recuperați și coborâți de pe munte de salvatorii montani Sursa foto: Salvamont Borșa
ADVERTISEMENT

Doi turiști polonezi au avut nevoie de ajutorul Salvamont Borșa în urma unui incident produs în zona Poiana Știol, zănoaga Cascada Cailor din Munții Rodnei. Unul dintre ei a sunat la 112 semnalând că persoana care îl însoțea în drumeție a fost surprinsă de o avalanșă.

Turiști polonezi, recuperați de Salvamont Borșa din Munții Rodnei

Salvatorii sosiți la fața locului au constatat că turistul alunecase și căzuse într-o râpă. Turiștii au fost recuperați de salvatorii montani care le-au acordat primul ajutor și care i-au transportat până la baza pârtiei Telescaun unde au fost preluați de echipajele medicale.

ADVERTISEMENT

”În jurul orelor 17:17 a fost primit un apel prin dispecerat Salvamont, fiind semnalat faptul că în zona Zănoaga Cascada, zona Știol, Munții Rodnei a avut loc o avalanșă. Apelanții, doi cetățeni polonezi, au comunicat faptul că s-a produs o avalanșă în care a fost surprins unul dintre turiști.

Echipa de prim răspuns de la Refugiul Runcu Știol a pornit spre zona în care a avut loc incidentul pentru a localiza victima și a acorda primul ajutor.

ADVERTISEMENT

Victima a fost localizată, iar salvatorii montani, după o evaluare a situației la fața locului, au constatat că nu a fost vorba despre o avalanșă ci despre un turist căzut într-o râpă.

După ce acesta a primit primul ajutor, ulterior s-a cerut sprijin celorlalți colegi pentru extracția victimei si transportul ei către ambulanță.

ADVERTISEMENT

Intervenția salvatorilor, una desfășurată într-o zona foarte greu accesibilă și accidentată, a fost finalizată cu succes, victima fiind predată Serviciului Ambulanța”, a precizat Gheorghe Mihali, Șef Serviciu Salvamont Borșa, citat de Adevărul.

Transportați la Spitalul Orășenesc Borșa

Potrivit reprezentanților Salvamont Borșa turiștii de 29, respectiv 30 de ani încercau să traverseze pe curba de nivel de la drumul ce leagă Poiana Știol cu Lacul Știol în zona zănoagă Cascada Cailor când a avut loc accidentul.

ADVERTISEMENT

Deși cei doi turiști erau echipați corespunzător, unul dintre ei a alunecat circa 30 de metri pe zăpadă, iar însoțitorul său a crezut că acesta a fost surprins d o avalanșă și a dat alarma la 112, precizează Salvamont Borșa într-o postare pe Facebook.

Echipa de prim răspuns s-a deplasat către locul accidentului, reușind să îl găsească pe turistul care a alunecat, acesta fiind în stare de șoc și de lejeră hipotermie.

S-a acordat primul ajutor, iar cei doi turiști au fost coborâți în siguranță la baza pârtiei Telescaun unde au fost preluați de echipajele SAJ-SMURD. Au fost transportați la Spitalul Orășenesc Borșa pentru investigații”, se mai arată în postarea salvatorilor montani.

ADVERTISEMENT