News

Ucraina și Republica Moldova, mai aproape de UE. Comisarii europeni recomandă deschiderea negocierilor de aderare

CE propune începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Georgia ar trebui să primească statutul de stat candidat, mai spun comisarii europeni
08.11.2023 | 13:49
Ucraina si Republica Moldova mai aproape de UE Comisarii europeni recomanda deschiderea negocierilor de aderare
Un raport al Comisiei Europene este așteptat să recomande începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și cei 26 de colegi din Colegiul Comisarilor s-au întâlnit miercuri dimineață pentru a discuta despre progresele înregistrate de Ucraina, Republica Moldova și de alte opt țări în încercarea lor de a adera la UE.

Ucraina și Republica Moldova, mai aproape de Uniunea Europeană

Miercuri, Comisia Europeană a adoptat Pachetul de extindere 2023, care oferă o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, de asemenea, Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor spre aderarea la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Liderii Uniunii Europene ar trebui să permită începerea discuțiilor oficiale privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la blocul comunitar după ce ambele țări vor finaliza reformele necesare, a recomandat Comisia Europeană.

Într-un raport mult așteptat privind progresele înregistrate de țările candidate, executivul UE a declarat că Ucraina a îndeplinit patru din cele șapte condiții prealabile pentru deschiderea negocierilor, mai rămânând de făcut unele eforturi în ceea ce privește lupta împotriva corupției, dezoligarhizarea și drepturile minorităților. De asemenea, Moldova trebuie să finalizeze reformele judiciare și să introducă măsuri suplimentare de combatere a corupției.

ADVERTISEMENT

Liderii UE ar putea susține deschiderea negocierilor de aderare în cadrul următorului summit al Consiliului European din 12 decembrie, o decizie care necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre.

Olha Ștefania, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, a declarat că raportul este o “evaluare importantă” și că țara intenționează să anunțe miercuri următorii pași pe care îi va face ca răspuns la recomandări, relatează Euronews.

ADVERTISEMENT

Înaintea anunțului de miercuri, președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, a descris concluzia Comisiei ca fiind “istorică”. “UE reprezintă securitatea economică și stabilitatea socială pentru Ucraina, iar Ucraina reprezintă consolidarea întregii comunități europene”, a declarat Zelenski, făcând apel la Rada să continue reformele legislative necesare.

Miercuri, UE a recomandat, de asemenea, trecerea Georgiei la statutul de țară candidată oficială la UE, la șaptesprezece luni după ce a fost numită “potențial candidat”.

ADVERTISEMENT

Bosnia și Herțegovina, un punct sensibil

În ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, Comisia a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina odată ce se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare. Această țară trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a îndeplini prioritățile-cheie stabilite în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare la UE.

Comisia va monitoriza în permanență progresele și conformitatea în toate domeniile legate de deschiderea negocierilor și va prezenta un raport Consiliului cel târziu în martie 2024, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

Șefii de cabinet ai comisarilor, care s-au reunit luni pentru reuniunea săptămânală de coordonare, au convenit deja asupra marilor chestiuni care vor fi abordate în raportul de miercuri privind extinderea. Ei au recomandat liderilor UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova – în condițiile în care aceste țări vor face reforme în domeniul statului de drept, au declarat oficialii europeni pentru Politico.

Cu toate acestea, șefii de cabinet nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Bosnia și Herțegovina, au declarat oficialii. Comisarii vor trebui să decidă miercuri dacă vor acorda Sarajevo aceeași recomandare ca și pentru Kiev și Chișinău – sau urmează să recomande deschiderea discuțiilor într-o etapă ulterioară, cu condiția ca aceasta să facă reforme privind statul de drept.

Zvonurile conform cărora Comisia urma să dea undă verde Sarajevo au provocat agitație în rândul mai multor țări UE, care au susținut că Bosnia și Herțegovina a făcut un pas înapoi în ceea ce privește statul de drept și principiile democratice.

Mai mult decât un simbol al angajamentului UE față de Ucraina, deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul este un pas necesar pentru aderarea la UE. Dar este, de asemenea, doar atât – încă un pas pe un drum lung și sinuos. După recomandarea de miercuri, țările UE vor decide asupra deschiderii negocierilor de aderare în decembrie.

Oficialii și diplomații subliniază faptul că deschiderea negocierilor nu reprezintă o garanție a aderării la UE – “uitați-vă doar la Turcia”, a declarat un diplomat de rang înalt. Negocierile cu Ankara au început în 2005, dar acum sunt înghețate.

Unele țări cer o aderare treptată pentru Ucraina

Un alt oficial a subliniat că decizia de a deschide discuții cu Ucraina a fost extrem de politică, având în vedere că aceasta se află în război, iar frontierele sale sunt, pentru moment, instabile. Von der Leyen a declarat deja că nu va aproba o dată limită, după ce președintele Consiliului, Charles Michel, a cerut ca Ucraina să adere până în 2030. Țările din Balcani, care așteaptă de ani de zile începerea negocierilor de aderare, se întreabă de ce nu beneficiază de același tratament privilegiat ca Ucraina și Moldova.

Șefii de cabinet ai celor 27 de comisari nu au reușit să se pună de acord asupra unei singure țări: Bosnia și Herțegovina. Unii oficiali au declarat că CE ar putea fi acuzată de standarde duble dacă ar deschide negocierile de aderare cu Kievul, dar nu și cu Sarajevo.

În timp ce nici Kievul și nici Sarajevo nu sunt pregătite în ceea ce privește statul de drept și autoritățile transparente, au declarat diplomații, aceștia au remarcat că, deși Ucraina a făcut eforturi pentru a se apropia de standardele UE, situația din Bosnia s-a deteriorat și, prin urmare, nu ar trebui să fie recompensată.

Unele țări, precum Franța și Portugalia, au pledat pentru o aderare “treptată” a Ucrainei, susținând că aceasta ar putea începe prin participarea în anumite domenii. Unii oficiali din cadrul Comisiei au dorit ca această abordare să fie reflectată în raportul privind extinderea, dar au fost dezamăgiți de rezultat.

Un oficial de rang înalt al Comisiei care a văzut pachetul de extindere înainte de prezentarea sa a declarat că a considerat că poziția Ursulei von der Leyen a fost destul de “timidă”, argumentând că așteptările erau mari ca aceasta să găsească o soluție inovatoare pentru a acorda Ucrainei câteva victorii rapide cu pași graduali de extindere care să evite nerăbdarea cetățenilor săi, care au contat pe sprijinul UE în timp ce se opuneau Rusiei.

“Există multe modalități prin care puteți include treptat aceste țări și Ucraina”, a declarat oficialul, enumerând uniunea vamală, uniunea monetară, dar și accesul parțial la piața unică, care ar putea fi accelerat prin excluderea mai întâi a produselor alimentare și a agriculturii.

Oficialul a adăugat că se conturează o tendință îngrijorătoare, care a fost observată la sfârșitul anilor ’90, când țările membre dezbăteau extinderea. “Vorbim din nou despre reformarea procesului nostru de guvernanță după extinderea Uniunii, dar dacă von der Leyen crede că acest lucru va funcționa mai bine cu 32 de state membre decât cu 27, mă tem că se înșeală”, a declarat oficialul.

ADVERTISEMENT