News

Ursula Von der Leyen cere acceptarea neîntârziată a României şi Bulgariei în Schengen. “Haideţi să le primim, în sfârşit!”

În discursul despre Starea Uniuniii Europene, Ursula Von der Leyen a militat miercuri pentru cooptarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
13.09.2023 | 11:55
Ursula Von der Leyen cere acceptarea neintarziata a Romaniei si Bulgariei in Schengen Haideti sa le primim in sfarsit
Ursula Von der Leyen insistă ca România să fie primită în Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a vorbit în discursul despre Starea Uniunii pe care l-a susţinut miercuri în faţa Parlamentului European, despre necesitate includerii imediate a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, subliniind că aceste ţări au luat împotriva migraţiei măsurile care se impun şi se comportă ca şi cum ar face parte deja din spaţiul european de liberă circulaţie.

Noul pact privind migraţia a dus la reducerea fluxurilor

“Am intensificat protecţia frontierei. Agenţiile europene şi-au aprofundat cooperarea cu statele membre. Permiteţi-mi să mulţumesc, în special, Bulgariei şi României pentru că au fost în frunte – au prezentat cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările”, a spus Von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii.

ADVERTISEMENT

“Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere”, le-a cerut şefa Comisei Europene europarlamentarilor.

Deşi Comisia Europeană şi Parlamentul European au solicitat în mai multe rânduri includerea României şi Bulgariei în Schengen, decizia este luată în Consiliul European, prin unanimitate de voturi.

ADVERTISEMENT

Ursula Von der Leyen a vorbit şi despre noul pact privind migrația și azilul, subliniind că UE a colaborat îndeaproape cu partenerii săi din Balcanii de Vest și a reuşit reducea fluxurilor “neregulamentare” de migranţi.

“Am semnat un parteneriat cu Tunisia care aduce beneficii reciproce dincolo de migrație – de la energie și educație, la competențe și securitate. Iar acum dorim să lucrăm la un acord similar cu alte țări. Am intensificat protecția frontierelor”, a mai spus şefa UE.

ADVERTISEMENT

În al patrulea său discurs despre starea Uniunii Europene, Ursula Von der Leyen a anunţat şi deschiderea unei anchete privind subvenţiile de stat chineze pentru maşinile electrice, încercând astfel să apere industria europeană împotriva “preţurilor scăzute în mod artificial”.

“Pieţele globale sunt acum inundate de maşini electrice chinezeşti ieftine, al căror preţ este menţinut în mod artificial scăzut prin subvenţii guvernamentale masive”, a spus Ursula Von der leyen în discursul de la Strasbourg.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea – aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an”, a mai spus preşedinta Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT