LIVE Actualizat 08-11-2023
12:49

Război în Ucraina, ziua 622. Mașina unui oficial rus a fost aruncată în aer, la Lugansk. Bărbatul a murit pe loc

Război în Ucraina, ziua 622. Se așteaptă ca UE să înceapă procesul de aderare a Kievului și Chișinăului. Un raport cheie, publicat miercuri
08.11.2023 | 14:40
Razboi in Ucraina ziua 622 Masina unui oficial rus a fost aruncata in aer la Lugansk Barbatul a murit pe loc
Fostul şef al Miliţiei din Lugansk a fosr asasinat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-11-2023
12:49

Oficial rus, omorât la Lugansk

La Lugansk , un membru al Consiliului Popular al așa-numitei Republicii Populare Lugansk (LNR), colonelul Mihail Filiponenko, a fost ucis, marţi, după ce un explozibil a fost amplasat sub maşina lui, aruncând-o în aer.

Juri Jurov, adjunctul lui Filiponenko, a declarat că explozia a avut loc cu puţin înainte de ora 10 dimineaţa. Acesta a adăugat că asupra lui Filiponenko a mai avut loc o tentativă de asasinat şi anul trecut.

“În februarie 2022 a mai existat o tentativă de ucidere a lui Filiponenko. O mașină parcată în apropierea sediului LNR a explodat. Colonelul a supraviețuit atunci, dar șoferul său a fost rănit”, a spus Jurov.

În perioada 2014-2022, Filiponenko a servit în Miliția Populară a autoproclamatei Republici Populare Lugansk. El a primit o serie de premii de stat și departamentale din partea Federației Ruse şi a autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

Se așteaptă ca UE să dea startul procesului de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniune, prin intermediul unui raport care ar trebui să recomande negocieri oficiale de aderare.

Război în Ucraina, ziua 622. Se așteaptă ca UE să înceapă procesul de aderare a Kievului și Chișinăului

Vicepremierul Republicii Moldova, Nicolae Popescu, a declarat că o astfel de decizie ar reprezenta o etapă importantă pentru țara sa. “Va fi o realizare cu adevărat istorică și o șansă cu adevărat istorică de a ne asigura că Moldova își consolidează locul în UE”, a afirmat el, potrivit The Guardian.

ADVERTISEMENT

Un raport de 1.200 de pagini va fi publicat miercuri după prânz, iar recomandările sale vor fi prezentate la summit-ul din decembrie pentru aprobarea finală. Raportul va fi primul bilanț oficial al progreselor înregistrate de Ucraina și Moldova în ceea ce privește alinierea la UE în materie de guvernanță judiciară, corupție, economie, independența mass-media și drepturile comunităților minoritare.

De asemenea, vor fi prezentate informații actualizate despre alte șapte țări care așteaptă să adere la UE, inclusiv statele din Balcani și Turcia, deși drumul acesteia spre aderare a fost blocat în urmă cu câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor relatări, Comisia Europeană va recomanda ca Georgiei să i se acorde statutul oficial de candidat pentru prima dată în urma raportului. Cu toate acestea, toți ochii vor fi ațintiți asupra Ucrainei și a Republicii Moldova, care au primit statutul de candidat în iunie 2022.

Un raport intermediar a lăudat ambele țări pentru progresele înregistrate cu Comisia Europeană, concluzionând că Ucraina a finalizat două din cele șapte reforme și a înregistrat progrese bune sau unele progrese în cazul a cinci dintre ele.

ADVERTISEMENT

Moldovei i s-a spus că trebuie să facă reforme în nouă domenii, inclusiv în domeniul anticorupție și al guvernanței judiciare. În iunie, a finalizat trei dintre acestea, înregistrând progrese bune în trei dintre ele și unele progrese în celelalte.

Ambele țări au înregistrat progrese

Moldova, o țară cu o populație de aproximativ 2,5 milioane de locuitori situată între România și Ucraina, nu ar atrage de obicei prea multă atenție la nivel internațional, însă vulnerabilitatea sa continuă la intervenția Rusiei a plasat-o ferm pe radarul de extindere al UE.

ADVERTISEMENT

La fel ca Ucraina, Moldova consideră că viitoarea sa securitate se află în UE, președintele țării, Maia Sandu, susținând că grupul Wagner a planificat o lovitură de stat asupra țării.

Popescu a mai declarat că este încrezător într-un rezultat bun al raportului Comisiei Europene de miercuri, deoarece țara s-a aliniat la UE timp de 15 ani.

Potrivit unui document de discuție privind progresele sale, Republica Moldova și-a accelerat alinierea între iunie și septembrie, creând 35 de grupuri de lucru în vederea pregătirii pentru negocierile de aderare.

De asemenea, a instruit aproximativ 300 de funcționari publici în domeniul afacerilor europene și al instituțiilor UE și a lansat un program de examinare pentru a identifica programul legislativ al UE pentru discuțiile de aderare.

“De ani de zile facem multe dintre lucrurile pe care le-au făcut Balcanii în domeniile economiei, politicii externe, securității interne, dar nu am obținut statutul de candidat decât anul trecut, așa că experiența noastră este că, dacă insiști să mergi mai departe, la fiecare câțiva ani vei obține un progres la următorul nivel”, a spus el, referindu-se la următoarea fază a negocierilor oficiale.

Săptămâna trecută, vicepremierul Ucrainei a declarat că și ei se așteaptă la un rezultat pozitiv din raportul comisiei, insistând că nu dorește niciun “tratament preferențial” din cauza războiului.

ADVERTISEMENT