News

UE are un plan de rezervă dacă Rusia întrerupe furnizarea gazelor. Ursula von der Leyen l-a dezvăluit

În cazul în care Rusia va întrerupe furnizarea gazelor, UE are un plan de rezervă. Ursula von der Leyen a precizat că au existat discuții cu exportatori importanți, precum SUA, Qatar și Egipt
16.02.2022 | 10:26
UE are un plan de rezerva daca Rusia intrerupe furnizarea gazelor Ursula von der Leyen la dezvaluit
ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen a anunțat că UE are un plan de rezervă în cazul în care Rusia va întrerupe brusc furnizarea de gaze. Potrivit președintei Comisiei Europene, în ultima perioadă, au existat discuții cu exportatori importanți de gaze naturale lichefiate.

UE are un plan de rezervă dacă Rusia întrerupe furnizarea gazelor

Creșterea tensiunilor cu Rusia din cauza crizei din Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, Uniunea Europeană a început să își revizuiască planurile de urgență în cazul în care furnizarea de gaze ar fi oprită brusc.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană ar putea face față unei astfel de situații, deoarece în ultima perioadă au existat discuții cu exportatori importanți de gaze naturale lichefiate, precum SUA, Qatar, Egipt, Azerbaidjan, Nigeria și Coreea de Sud, pentru creșterea livrărilor de gaze naturale și gaz natural lichefiat, fie prin transporturi suplimentare, fie prin schimburi de contracte, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

“Am vorbit și cu furnizori importanți de GNL…pentru a întreba dacă am putea schimba contractele în favoarea UE”, a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că Japonia este dispusă să facă acest lucru, potrivit sursei citate anterior.

În urma discuțiilor, UE a importat o cantitate record de gaz lichefiat în luna ianuarie, aproximativ 10 trilioane de metri cubi, a precizat dpa, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Europei

Ursula von der Leyen a mai precizat că, în cazul întreruperii totale a furnizării gazului, va fi nevoie de adoptarea unor măsuri de urgență, deoarece statele membre UE vor fi puternic afectate.

Țările europene sunt dependente de gazul rusesc, mai ales că 40% din gazul natural al Europei vine de la Rusia.

ADVERTISEMENT

Totuși, statele UE sunt responsabile pentru propriile politici energetice, iar dependența de gaze diferă de la stat la stat.

De exemplu, principala sursă de energie a Danemarcei este vântul, în timp ce Ungaria produce energie electrică în principal din energie nucleară și gaz.

Ursula von der Leyen a mai precizat și faptul că situația de la granița între Rusia și Ucraina a determinat Europa să reducă dependența de gazul rusesc, iar trecerea sa planificată către energie regenerabilă va ajuta în acest demers.

ADVERTISEMENT
Tags: