Fotbal international

UEFA vrea să introducă sistemul VAR din faza sferturilor de finală în Liga Campionilor

22.08.2018 | 15:36
UEFA vrea sa introduca sistemul VAR din faza sferturilor de finala in Liga Campionilor

Publicaţia britanică The Times a anunţat că UEFA  plănuieşte introducerea sistemului VAR încă din sezonul 2018-2019 al Ligii Campionilor. Pentru a facilita introducerea video arbitrajului, oficialii forului vor să introducă pentru acest sezon sistemul de arbitraj doar începând cu faza sferturilor de finală.

Oficialii de la Nyon au fost impresionaţi de modul în care a fost utilizat video arbitrajul de către arbitri la Campionatul Mondial 2018 şi sunt tenaţi să instaleze noua găselniţă în cele mai importante faze ale Ligii Campionilor din acest sezon.

UEFA se teme să introducă VAR din faza grupelor

Forul condus de către Alexander Ceferin şi-ar fi dorit introducerea video arbitrajului încă din faza grupelor, dar lucrurile sunt mai complicate în ceea ce priveşte numărul de oficiali care trebuiesc instruiţi până la startul întrecerii. Astfel, sursa citată a anunţat că UEFA  a decis pentru acest sezon punerea în aplicarea a sistemului din faza sferturilor de finală atunci când se vor disputa maxim 2 meciuri pe săptămână, iar numărul oficialilor va fi unul mult mai mic.

Conform unor cifre statistice de la Campionatul Mondial 2018 o brigadă de arbitraj video aflată în cabină are nevoie în medie de 55,5 secunde pentru a comunica arbitrului de pe gazon decizia şi 86,5 secunde în fazele în care centralul are nevoie să meargă şi el la marginea terenului pentru a revedea faza suspectă.

UEFA vrea să introducă sistemul VAR din faza sferturilor de finală în Liga Campionilor
UEFA vrea să introducă sistemul VAR din faza sferturilor de finală în Liga Campionilor

Comisia UEFA va recomanda sistemul la următoarea reunire de la Monte Carlo, iar o decizie finală cu privire la acest aspect urmează să fie luată la finalul lunii septembrie de către cei care se ocupă de organizarea competiţiilor.

Alexander Ceferin nu era la fel de încrezător în 2017 cu privire la introducerea video arbitrajului în Liga Campionilor: ‘În mod realist, în sezonul 2019-2020 am putea avea acest sistem în Liga Campionilor şi la Campionatul European. Pentru competiţiile noastre de top este nevoie de o tehnologie de top’, declarase Ceferin într-un interviu acordat cotidianului italian Gazzetta dello Sport

Faza grupelor în Liga Campionilor va debuta la mijlocul lunii septembrie, în timp ce partidele din sferturile de finală ale competiţiei se vor disputa în luna aprilie. Primul joc care ar putea beneficia de tehnologia video în Liga Campionilor s-ar putea juca pe 9 aprilie. CFR Cluj, singura echipă care ar fi putut beneficia de VAR, nu va avea această ocazie după ce a fost eliminată de către suedezii de la Malmo în turul al doilea preliminar.

Karl-Heinz Rummenige ar fi unul dintre cei mai bucuroşi oficiali dacă se va introducere sistemul VAR în Champions League:

“Ca să fiu sincer, regret acest lucru. Am constatat în Bundesliga că deciziile de arbitraj, care sunt luate acum, sunt mai serioase şi mai corecte decât cele pe care le-am cunoscut în trecut. Sunt convins că într-o zi sau alta arbitrul video îşi va face intrarea în Liga Campionilor. Este un mod pozitiv de a-i susţine pe arbitrii de centru. Asta face jocul mai bun, mai serios şi mai corect“, a declarat oficialul trupei bavareze când i-a fost comunicat faptul că nu se va introduce sistemul VAR în noul sezon din Champions League.

Citeşte şi: CULISELE TRANSFERULUI LUI NISTOR LA FCSB

Tags: