News

Ultima dată când salariații români pot beneficia de zilele de concediu rămase din anii trecuți. Care este termenul limită

Limită de timp pentru utilizarea zilelor de concediu rămase în plus din anii trecuți. Până când își mai pot lua românii zilele libere
09.03.2024 | 12:50
Ultima data cand salariatii romani pot beneficia de zilele de concediu ramase din anii trecuti Care este termenul limita
Salariații români pot beneficia de zilele de concediu neutilizate până la jumătatea anului 2024. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Salariații care nu au reușit să-și folosească toate zilele de concediu de odihnă din anii precedenți trebuie să fie conștienți că acestea nu vor fi pierdute, însă există o limită de timp până la care pot beneficia de aceste liberări.

Cum poți beneficia de concediul de odihnă restant

Întrebările cu privire la ceea ce se întâmplă cu zilele de concediu de odihnă apar adesea printre angajați, în special la începutul anului, când realizează că nu au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Muncii, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toți salariații și nu poate fi transferat, renunțat sau limitat în niciun fel.

Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an, iar în situația în care un salariat, din motive întemeiate, nu poate să-și utilizeze în totalitate sau parțial concediul de odihnă anual la care are dreptul în anul respectiv, angajatorul este obligat, cu acordul acestuia, să ofere concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a acumulat dreptul la concediul de odihnă anual.

ADVERTISEMENT

Prevederi în  Codul Muncii:

„Art. 144. –
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.

(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

ADVERTISEMENT

Art. 145. – 

(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Art. 146. – 

1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.

ADVERTISEMENT

(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.”, potrivit Codului Muncii.

Când se pot lua ultimele zile de concediu rămase

Potrivit legii, salariații care nu au utilizat cele 20 de zile minime legale de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le ofere până la mijlocul anului 2024. Astfel, conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neutilizate în 2022 pot fi luate până la data de 30 iunie 2024.

ADVERTISEMENT