Life

Ultimele zile ale lui Vladimir Găitan: “Îi intrase manșa în piept, îi spărsese sternul”

Florin Zamfirescu ne vorbește, în exclusivitate, despre problemele de sănătate pe care le-a avut Vladimir ‘Duțu’ Găitan. Aflăm și de câte ori mergea la spital celebrul actor.
10.11.2023 | 10:00
Ultimele zile ale lui Vladimir Gaitan Ii intrase mansa in piept ii sparsese sternul
3 ani de la moartea marelui actor Vladimir Găitan. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În prima zi de facultate, maestrul Florin Zamfirescu nu avea încă repartizată camera. Văzându-l pe hol, tânărul actor, pe atunci, Vladimir Găitan, l-a chemat să doarmă la el în seara aceea. De atunci acești mari actori au rămas prieteni până la moartea celui din urmă.

Vladimir Găitan a murit de un cancer al sângelui

Florin Zamfirescu a aflat, la o filmare, că prietenul lui este bolnav de ani de zile. Vladimir ‘Duțu’ Găitan suferea de un cancer al sângelui și mergea, periodic, la spital. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru FANATIK, aflăm că Vladimir Găitan nu își dorea să devină actor, ci planorist. Că, tânăr fiind, avea părul roșcat, dar din cauza unui accident grav de planor, a albit în câteva minute apoi a devenit blond.

ADVERTISEMENT

Când l-au găsit prăbușit, manșa planorului îi intrase în piept spărgându-i sternul. Maestrul Zamfirescu ne spune că, după anii ’90, Vladimir Găitan s-a apucat de construit case și devenise foarte priceput. A devenit actor datorită unui prieten de-al lui care i-a repetat mereu că este înalt și frumos.

“Îi intrase manșa în piept, îi spărsese sternul”

Vladimir Găitan s-a născut în data de 2 februarie 1947, la Suceava. A murit acum 3 ani, pe data de 10 noiembrie 2020, la vârstă de 73 de ani. A fost chinuit aproape jumătate de viață de o boală incurabilă. Vladimir Găitan a fost unul dintre cei mai apreciați actori români, iar rolul care i-a adus notorietatea a fost cel din filmul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.

ADVERTISEMENT

“L-am cunoscut pe Duțu Găitan chiar în prima mea zi de studenție, pe data de 1 octombrie 1967. Am ajuns la cămin și nu aveam cameră, administratorul mi-a spus să vin a doua zi. Vladimir m-a văzut, era deja student la teatru, și mi-a spus că pot dormi la el în seara aceea. Așa că prima mea noapte ca student a fost în camera lui Duțu Găitan.

Atunci am povestit și am descoperit un om deosebit de manierat, informat și deschis. Mi-a povestit că, de fapt, el nu s-a născut blond, ci roșcat. În liceu însă, la Suceava,  a făcut planorism. Într-o zi zbura deasupra Ucrainei și a venit din senin un vânt și o furtună, iar planoarele sunt din placaj, nu rezistau la apă.

ADVERTISEMENT

A fost foarte greu să-l coboare, putea să moară, a ajuns aproape de sol și s-a prăbușit cu planorul. Când l-au găsit îi intrase manșa în piept, îi spărsese sternul, era inconștient. L-au scos și l-au salvat, dar, în clipele în care cădea, părul lui roșu că focul a albit tot. Și, cu timpul, a devenit blond”, ne spune Florin Zamfirescu.

“Suntem ultimii actori care au filmat cu Ciubotărașu”

Vladimir Găitan a absolvit facultatea de teatru în anul 1970 și a fost ales, încă din studenție, să joace în Reconstituirea de Lucian Pintilie. Nu și-a dorit să fie actor, el a vrut foarte mult să piloteze avioane. A devenit actor la insistențele unui prieten de-al lui.

ADVERTISEMENT

“Vladimir Găitan era un tip fermecător. Pe atunci avea o iubita, el era anul 2 și ea anul 4. Era una dintre cele mai frumoase fete, Miki Buta o chema. Când l-am cunoscut era în amor cu ea, era superbă, o muiere adevărată.

M-am întâlnit cu Duțu în foarte multe ipostaze, cum ar fi primul meu film de actor, ‘Așteptarea’ se numea. Rolul principal îl avea Ștefan Ciubotarasu și este filmul în care el a și murit, spre final. Eu cu Duțu eram pretendenți la fata lui.

Suntem ultimii actori care au filmat cu Ciubotărașu. Aveam filmare de noapte și a vomitat, a dat vina pe niște mici. În dimineața aceea a făcut infarct la hotel, s-a culcat și nu s-a mai trezit. De unde era să știm că era ultima filmare”, ne povestește maestrul Florin Zamfirescu.

“După ’90 nu putea să stea inactiv, așa că s-a apucat de făcut case”

Puțină lume știe că marele actor Vladimir Găitan nu a avut o viață ușoară. După ce s-a însurat, și-a dorit foarte mult copii. Dar, până să se nască fiul și fiica să, soția marelui artist a pierdut 7 sarcini.

“Doi ani de zile, la Inima de țigan, m-am văzut zi de zi cu Găitan. El era medicul din film și eu Gigi Dumbravă. Aveam niște scene împreună unde eu puteam să improvizez mai mult decât aveam text, dar el, ca medic, avea o rigoare și nu putea să-mi dea replica. Odată i-am zis că mi-am luat pământ la Mogoșoaia, pe vremea aceea era doar o grădină, un gard și o groapă de gunoi. El a fost foarte nemulțumit că nu aveam nici curent electric tras. Avea pretenții mari pentru că devenise antreprenor.

Era director la teatrul Nottara și specialiștii spuneau că teatrul e în prag de prăbușire, așa că intrase într-un sistem anume. După ’90 nu putea să stea așa că s-a apucat de făcut case. S-a mutat în ele, le-a vândut și așa devenise un adevărat specialist”, își amintește Florin Zamfirescu.

“El nu a vrut să fie actor, voia să fie planorist”

Pe data de 10 noiembrie 2020, marele actor Vladimir Găitan a tras cortina definitiv. A fost condus pe ultimul druml de prieteni și colegi. Este înmormântat la cimitirul Bellu din București, pe Aleea Artiștilor. Timp de 30 de ani s-a luptat cu un cancer al sângelui.

“De la Duțu am aflat că este bolnav, la o filmare. Avea un cancer al sângelui și, periodic, trebuia să-și schimbe sângele. M-am jenat să-l întreb mai multe pentru că mi se părea un coșmar să te duci la spital pentru asta.

Când am devenit mai bătrâni mai vorbeam pe facebook și într-o zi a murit. El nu a vrut să fie actor, voia să fie planorist. Avea însă un prieten care l-a tras spre meseria asta, pentru că era înalt și frumos. Prietenul acesta, mai mare cu un an decât el, se numea Răducu Ițcuș”, declară, în exclusivitate pentru FANATIK, maestrul Florin Zamfirescu.

ADVERTISEMENT