News

Ultimul weekend de vară vine cu căldură insuportabilă. Cod galben de la ANM, România va fi sub cupola de foc

Ultimul weekend de vară din acest an vine cu un nou val de caniculă, în condițiile în care cupola de foc sufocă în continuare România.
25.08.2023 | 12:42
Ultimul weekend de vara vine cu caldura insuportabila Cod galben de la ANM Romania va fi sub cupola de foc
ADVERTISEMENT

Meteorologii au transmis că valul de căldură se va extinde în toată țara, fiind anunțate temperaturi de până la 37 de grade Celsius. Vineri a intrat în vigoare o atenționare de cod galben de caniculă pentru vestul, sudul și sud-estul țării, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Ultimul weekend de vară vine cu căldură insuportabilă

”Sâmbătă și duminică, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi îndeosebi în zonele de câmpie şi podiş. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 şi 22 de grade”, mai transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT

În aceste zile indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități, în timp ce temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade, iar minimele între 17 și 22 de grade. Atenționarea e valabilă în București și în județele Argeş, Arad, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

Meteorologii anunțau în urmă cu două zile că luna septembrie va fi neobișnuit de călduroasă. Directorul ANM Elena Mateescu a transmis la Digi 24 că în special prima jumătate a lunii septembrie va fi mai călduroasă decât de obicei. Sunt așteptate temperaturi de 10 grade Celsius în medie undeva spre finele lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

”În acest weekend și săptămâna viitoare vorbim de o intensificare a valului de căldură, până la sfârșitul acestei veri, dar și debutul toamnei, așa cum arată actualizarea estimărilor, făcută astăzi de dimineață de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este posibil ca cel puțin prima jumătate a lunii să fie mai caldă decât în mod obișnuit”, a transmis directorul ANM.

Val de caniculă în România
Val de caniculă în România

Europenii și românii așteaptă cu îngrijorare această toamnă, mai ales că anul trecut în luna octombrie erau zone unde termometrele înregistrau și 37 de grade Celsius. Încălzirea globală i-a determinat pe meteorologii din Franța să decreteze luna octombrie a anului 2022 drept cea mai călduroasă din ultima sută de ani.

ADVERTISEMENT

În Spania au fost chiar 37 de grade, în timp ce românii își vor aduce aminte de zilele cu temperaturi de 27-28 de grade Celsius la mijlocul lunii octombrie. Momentan nu se știe dacă acest scenariu se va repeta și în acest an, însă meteorologii s-au obișnuit ca vremea să nu mai poată fi prezisă cu ușurință.

”Aproape toată Europa se confruntă cu acest val de căldură. Şi în Spania luna octombrie se pare că va fi a doua cea mai caldă lună după 1965, temperaturi peste 20 de grade şi în Marea Britanie. Şi noi vom avea, când vom încheia bilanţul, mai mult ca sigur o lună în top, nu ştim pe ce loc, dacă 1, 2 sau 3, vom vedea”, explica meteorologul Roxana Bojariu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Căldurile nu s-au oprit în octombrie, căci și luna noiembrie termometrele au înregistrat temperaturi exagerat de mari pentru această perioadă de mare. ”Va continua această perioadă cu temperaturi mai mari, cel puţin în zona noastră, şi în prima săptămână a lunii noiembrie. S-ar putea ca întreaga lună noiembrie să fie uşor mai caldă decât în mod normal, cel puţin aşa arată la acest moment informațiile de la Centrul European, dar evident că va trebui să urmărim actualizările”, a adăugat Roxana Bojariu.

ADVERTISEMENT