Limba noastră este melodioasă, plăcută auzului, dar complicată. Nu o spun doar străinii care încearcă să o învețe, căci și cei care s-au născut și au crescut în țară sunt puși în dificultate uneori. Iată care este cuvântul în limba română care este folosit aproape zilnic, dar este pronunțat sau scris greșit.
Fără dar și poate, limba română este una dintre cele mai complexe dintre cele care există. Străinilor le este greu să o învețe, dar sunt și mulți români care s-au născut și au crescut aici, dar care fac greșeli.
Anumite cuvinte creează mai multe dificultăți decât altele. De exemplu, termenul maiou, sau forma de plural a cuvântului macrou– de acestea se leagă unele dintre cele mai frecvente erori ale conaționalilor.
De asemenea, printre erorile frecvente pe care românii le fac, în scris sau în vorbire, se numără și „conform” sau „conform”. Este o întrebare ce apare în mintea multora, pentru că nu știu exact care este forma corectă.
Ei bine, dacă te numeri printre cei care înainte să facă o afirmație sau să scrie un text se gândesc, „Oare este conform sau comform?”, află ca varianta adecvată este prima pe care am menționat-o.
În plus, o altă greșeală pe care mulți dintre noi o fac este folosirea expresiei „conform cu originalul”. Corect este să spunem, conform specialiștilor, doar „conform” sau „în conformitate”.
Întotdeauna, forma corectă a cuvântului conform este cea cu „n”. Niciodată nu se scrie cu „m”. De altfel, așa se găsesc și în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. Iar pentru cei care nu au unul acasă, se pot ajuta de cel online.
„CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu…; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ** (Adverbial) În conformitate cu…, la fel cu…, după. – Din fr. conforme.”, este explicația oferită de dexonline.ro.
Pe de altă parte, o altă eroare frecventă este utilizarea cuvântului „vroiam” în loc de „voiam” sau „vream”, dar și folosirea incorectă a termenilor „din cauza” și „datorită”. În cazul primului- este acceptat în situații negative, iar al doilea se întrebuințează în cazul afirmațiilor pozitive.