Life

Cuvântul din limba română care este scris și pronunțat greșit din ce în ce mai des. Multe persoane fac această greșeală gramaticală

Cuvântul din limba română pe care este folosit în fiecare zi, dar care este scris și pronunțat greșit din ce în ce mai des.
10.02.2024 | 13:17
Cuvantul din limba romana care este scris si pronuntat gresit din ce in ce mai des Multe persoane fac aceasta greseala gramaticala
Conform sau comform, care este forma corectă a acestui cuvânt? Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Limba noastră este melodioasă, plăcută auzului, dar complicată. Nu o spun doar străinii care încearcă să o învețe, căci și cei care s-au născut și au crescut în țară sunt puși în dificultate uneori. Iată care este cuvântul în limba română care este folosit aproape zilnic, dar este pronunțat sau scris greșit.

Care este forma corectă a cuvântului „conform”

Fără dar și poate, limba română este una dintre cele mai complexe dintre cele care există. Străinilor le este greu să o învețe, dar sunt și mulți români care s-au născut și au crescut aici, dar care fac greșeli.

ADVERTISEMENT

Anumite cuvinte creează mai multe dificultăți decât altele. De exemplu, termenul maiou, sau forma de plural a cuvântului macrou– de acestea se leagă unele dintre cele mai frecvente erori ale conaționalilor.

De asemenea, printre erorile frecvente pe care românii le fac, în scris sau în vorbire, se numără și „conform” sau „conform”. Este o întrebare ce apare în mintea multora, pentru că nu știu exact care este forma corectă.

ADVERTISEMENT

Ei bine, dacă te numeri printre cei care înainte să facă o afirmație sau să scrie un text se gândesc, „Oare este conform sau comform?”, află ca varianta adecvată este prima pe care am menționat-o.

Greșeala frecventă pe care o fac mulți români

În plus, o altă greșeală pe care mulți dintre noi o fac este folosirea expresiei „conform cu originalul”. Corect este să spunem, conform specialiștilor, doar „conform” sau „în conformitate”.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna, forma corectă a cuvântului conform este cea cu „n”. Niciodată nu se scrie cu „m”. De altfel, așa se găsesc și în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. Iar pentru cei care nu au unul acasă, se pot ajuta de cel online.

„CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu…; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ** (Adverbial) În conformitate cu…, la fel cu…, după. – Din fr. conforme.”, este explicația oferită de dexonline.ro. 

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, o altă eroare frecventă este utilizarea cuvântului  „vroiam” în loc de „voiam” sau „vream”, dar și folosirea incorectă a termenilor „din cauza” și „datorită”. În cazul primului- este acceptat în situații negative, iar al doilea se întrebuințează în cazul afirmațiilor pozitive.

ADVERTISEMENT