News

Un adolescent român a cucerit lumea. A inventat un generator cât o doză de suc. Aparatul poate produce timp de un secol curent electric pentru un cartier întreg

Un adolescent român de doar 15 ani a inventat un generator de energie care poate produce timp de un secol curent electric pentru un cartier.
25.06.2023 | 21:24
Un adolescent roman a cucerit lumea A inventat un generator cat o doza de suc Aparatul poate produce timp de un secol curent electric pentru un cartier intreg
Un adolescent roman de 15 ani a uimit lumea cu inventia sa
ADVERTISEMENT

Un adolescent român a uimit lumea întreagă cu noua sa invenție. Un generator de energie care poate produce curent electric pentru un cartier. V-ați fi imaginat vreodată un generator de energie de dimensiunile unei doze de suc, dar care să producă timp de jumătate de secol curent electric? Este invenția lui Vladimir Vîrzob, un adolescent de doar 15 ani din Drobeta Turnu Severin. Concepută în baza unui principiu mai vechi, bateria este gândită să facă parte din tehnologia viitorului.

Un adolescent român a inventat un generator care poate produce curent electric pentru un cartier rezidențial

Vladimir Vîrzob este un adolescent de doar 15 ani, dar cu o minte strălucită și ambiții uriașe. Tânărul a a inventat o baterie nucleară de mici dimensiuni, dar cu o putere fantastică. Bateria poate lumina un cartier întreg timp de 100 de ani.

ADVERTISEMENT

“Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursa de energie pentru o perioada indelungată. Funcționează după principiul iradierii unui material electric. Invenția este compusă din mai mulți cilindrici concentrici”, a explicat adolescentul în cadrul unei conferințe.

“Invenția mea aduce o abordare inovativă care nu a fost studiată de comunitatea științifică”

Impresionantă nu este numai creația lui Vladimir Vîrzob, ci și dimensiunile extrem de mici ale bateriei. Dacă facem o comparație cu volumul surselor de energie din zilele noastre, bateria este de o sută de ori mai mică.

ADVERTISEMENT

“Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce are ca principiu de bază un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea. Mă refer la convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică. De asemenea, aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică”, mai spune tânărul în cadrul aceleiași conferințe.

Cât costă invenția și ce premiu a primit genialul adolescent român

Întrebat de costurile de producere al unui astfel de generator de energie, tânărul a explicat că tehnologia sa este foarte eficientă. Astfel, raportul calitate-preț devine unul foarte bun.

ADVERTISEMENT

“Nu pot să mă pronunț clar în privința costului de producție. Însă raportând cantitatea de energie emisă la costul relativ de producție, pot spune că este mult mai eficientă decât anumite tehnologii deja existente pe piață la ora actuală”, mai spune Vladimir Vîrzob.

Invenția a fost premiată la Salonul internațional de Inventică de la Iași, iar cercetătorii apreciază că aceasta ar putea produce o cantitate importantă de energie.

ADVERTISEMENT

Vladimir este acum la un nou premiu, la un salon de inventică, după medalia de aur obținută în 2020. Atunci a realizat un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

ADVERTISEMENT