Life

Ce i-a scris Albert Einstein unui poștaș japonez. Hârtia conținea formula fericirii

Formula fericirii a lui Albert Einstein a fost, recent, dezvăluită. Cum vedea fizicianul obținerea fericirii într-o formulă simplă
14.06.2023 | 18:08
Ce ia scris Albert Einstein unui postas japonez Hartia continea formula fericirii
Albert Einstein i-a oferit două bilete unui poștaș japonez. Ce scria pe ele
ADVERTISEMENT

Albert Einstein a fost, probabil, cel mai mare geniu al tuturor timpurilor. Teoriile emise de fizician fac ca lumea să funcționeze și astăzi. Pe lângă teoria relativității, a fost recent descoperită o nouă formulă care funcționează în zilele noastre. Este vorba despre formula fericirii pe care geniul evreu a oferit-o unui poștaș japonez.

Albert Einstein a dezvăluit formula fericirii unui poștaș japonez. Ce scria pe bilet

După 95 de ani, două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, pe când se afla în Tokyo în 1922, au fost descoperite. În acele bilete, geniul fizician explica teoria sa pentru o viaţă fericită.

ADVERTISEMENT

În 1922, fizicianul se afla într-un turneu în Japonia, unde susţinea mai multe conferinţe. Fusese anunţat că va primi Nobelul pentru Fizică şi notorietatea lui era în floare. Un curier japonez a ajuns la hotelul Imperial din Tokyo, pentru a-i înmâna lui Einstein un mesaj. În loc de bacşiş, omul de ştiinţă i-a oferit două bilete cu mesaje scrise de mână.

Ce scria pe biletele oferite de Albert Einstein acelui poștaș japonez: “Unde există dorință…”

Un curier japonez a ajuns la hotelul Imperial din Tokyo, pentru a-i înmâna lui Einstein un mesaj. În loc de bacşiş, omul de ştiinţă i-a oferit două bilete cu mesaje scrise de mână. Inițial, japonezul a fost deranjat de acest lucru, însă în timp a realizat valoarea biletelor.

ADVERTISEMENT

„Poate că, dacă ai noroc, aceste notiţe vor deveni mai valoroase decât bacşişul în sine”, i-ar fi spus Einstein. Nedumerit de cele întâmplate, poștașul a luat biletele și a analizat mult înainte de a le citi. Era temător că nu va înțelege cele scrise de geniul evreu. Din fericire, mesajul de pe bilet era scris citeț, dar foarte profund.

Pe unul dintre bilete, o foaie cu antetul hotelului, scria: „O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o nelinişte constantă”.

ADVERTISEMENT

Mesajul de pe celălalt bilet era și mai scurt. Cercetătorul a notat pe foaie „Unde există o dorinţă, există un drum”. Chiar dacă celor două bilete le lipseşte valoarea ştiinţifică, ele pot dezvălui gânduri intime ale fizicianului.

Biletele cu formula fericirii au fost scoase la licitație și vândute pe o sumă colosală

Cele două bilete s-au valorificat 95 de ani mai târziu. Acestea au fost scoase la licitație în anul 2017 la Ierusalim. Biletul autentificat s-a vândut la licitație cu suma fabuloasă de 1,56 de milioane de dolari. Licitația câștigătoare a depășit cu mult estimarea de dinaintea licitației.

ADVERTISEMENT

Gal Wiener, directorul executiv al Casei de licitații, a declarat că licitația pentru această notă a început la 2 000 de dolari. În doar 25 de minute, prețul a crescut de cinci ori.

Prețul estimativ ar fi fost între 5.000 și 8.000 de dolari. “Biletul fericirii” a fost cumpărat de un cumpărător european care a dorit să rămână anonim.

ADVERTISEMENT
Tags: