News

Un broker cunoscut ar fi fraudat instituții ale statului și și-a însușit sume uriașe de bani. Bărbatul a fost reținut

Statul român a fost păgubit de un broker cunoscut, care s-a ales cu sume imense de bani în urma fraudelor provocate.
02.02.2024 | 18:14
Un broker cunoscut ar fi fraudat institutii ale statului si sia insusit sume uriase de bani Barbatul a fost retinut
Un broker cunoscut și-a băgat în buzunar sume imense de bani și a fraudat statul român. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un angajat al unei cunoscute firme de brokeri ar fi fraudat instituții ale statului român și și-a însușit sute de mii de lei. Brokerul este acuzat de procurori pentru fraudă informatică și uz de fals.

Frauda de sute de mii de lei în instituțiile statului român

Brokerul de la firma Fast Brokers a fost reținut de autorități pentru că ar fi prejudiciat instituții ale statului român. Potrivit informațiilor obținute de la anchetatori, acest broker este suspectat că și-a însușit sute de mii de lei prin intermediul unor manipulări informatice și uz de fals.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii mai spun că acest individ ar fi încheiat frauduluos polițe de asigurare, inclusiv pentru entități precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția, Banca Națională a României sau Administrația Porturilor Maritime.

Acesta ar fi falsificat datele pentru aproximativ 109 polițe RCA destinate autovehiculelor instituțiilor publice. Aceste acțiuni ar fi cauzat un prejudiciu peste 700.000 lei.

ADVERTISEMENT

„S-a reținut că în perioada 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a polițelor RCA “Webtool” aparținând unei societăți de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a  unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, arată un comunicat al parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Bărbatul a fost dat de gol, după ce o firmă de asigurări a observat discrepanțe în polițele de asigurare

Potrivit surselor din cadrul anchetei, frauda ar fi fost descoperită după ce o companie de asigurări de renume ar fi observat discrepanțe în peste 100 de polițe de asigurare tip RCA emise de broker pentru ISU București-Ilfov.

ADVERTISEMENT

Se pare că mașinile de intervenție ale pompierilor, care au fost asigurate prin intermediul acestui broker, au fost evaluate la sume mai mici decât valorile reale. Astfel, brokerul și-ar fi însușit aproximativ 90% din valoarea primelor de asigurare în acest mod.

Brokerul a fost reținut de poliție

Brokerul a fost reținut de către autorități și poate fi arestat preventiv pentru 30 de zile. FAST Brokers este o companie care are peste 70.000 de clienți și are contracte chiar cu Ministerul Apărării Naționale.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, citat de profit.ro, în 2022, brokerul și-ar fi crescut veniturile din activitatea de brokeraj de la 3,4 milioane de lei la 4,16 milioane de lei.

 

ADVERTISEMENT