News

Un câine a fost târât de stăpân, legat de remorcă. „Este doar un câine, așa îl car eu”

Un bărbat din orașul Cormarnic a fost pus sub acuzare pentru cruzime față de animale, după ce și-a legat câinile de remorcă și l-a târât prin oraș.
15.04.2023 | 11:11
Un caine a fost tarat de stapan legat de remorca Este doar un caine asa il car eu
Câinele chinuit este de rasa Ciobănesc mioritic/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Cătălin Ionuț Mușea, din orașul prahovean Comarnic, este judecat pentru comiterea infracțiunii de cruzime față de animale, întrucât și-a legat câinele de o remorcă și a târât animalul prin localitate, cu intenția de a-l răni, scrie Adevărul.

Câinele a fost salvat de localnici

Trimiterea în judecată a avut loc la începutul lunii trecute, bărbatul fiind acuzat pentru o faptă pe care a comis-o pe 5 mai 2022. Procurorii îl acuză pe Mușea că a provocat rănirea animalului la gât și la picioare în urma tratamentului aplicat.

ADVERTISEMENT

Localnicii au văzut animalul târât în spatele remorcii și au crezut inițial că șoferul nu știa acest lucru astfel că au încercat să-l avertizeze, însă fără succes. Bărbatul, care conducea sub influența băuturilor alcoolice, a oprit mașina doar atunci când o femeie s-a pus în fața vehiculului.

Trecătorii au decis să sesizeze poliția, după ce și-au dat seama că Mușea legase intenționat câinele, un Ciobănesc mioritic, de remorcă. „Este doar un câine” și „așa îl car eu, probabil nu a ținut pasul”, ar fi spus bărbatul.

ADVERTISEMENT

După scandalul făcut de către trecători, Mușea a pus câinele în remorcă, unde se mai afla un alt câine, și el într-o condiție proasă. La audieri, el a spus că patrupedul ar fi căzut din remorca în care își transportă, de obicei, animalele.

Scuza nu i-a convins pe procurori mai ales că localnicii au făcut fotografii în care câinele apare legat de cârligul din spatele remorcii. „Acest aspect, coroborat cu declarațiile celorlalți martori oculari prezenți la fața locului, confirmă faptul că inculpatul a legat câinele de cârligul autoturismului cu intenția de a-l răni și schingiui”, se spune în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

Pedepse mai aspre pentru cruzimea față de animale

Fapta a fost comisă la scurtă vreme după ce, pe 14 aprilie 2022, Parlamentul a adoptat o lege prin care a înăsprit pedepsele pentru cruzime față de animale, stabilind amenzi și pedepse de la 6 luni la 3 ani de închisoare pentru stăpânii care taie cozile, dinții, ciocurile sau gheare animalelor, pentru cei care despart pui de mamă înainte ca aceștia să împlinească cel puțin opt săptămâni și pentru cei care folosesc animale vii pentru dresajul altor animale.

În ceea ce privește pe cei care omoară, torturează sau organizează lupte între animale pedepsele vor începe de la doi ani și ar putea ajunge chiar la șapte ani de închisoare. Potrivit legii, sunt pedepsiți și acei proprietari de animale care nu le asigură acestora apă, hrana, spațiul de locuit, dar și asistența medicală de care au nevoie.

ADVERTISEMENT

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT