Sport

Un internațional iranian urmează să fie executat din cauza protestelor! Fotbalistul este acuzat de trădare

Tensiunile din Iran au repercusiuni și asupra unui fost internațional de tineret, Amir Nasr-Azadani, care este acuzat de trădare și urmează să fie executat.
13.12.2022 | 17:40
Un international iranian urmeaza sa fie executat din cauza protestelor Fotbalistul este acuzat de tradare
Amir Nasr-Azadani, fost internațional de juniori și tineret al Iranului, a fost condamnat la moarte pentru că a militat pentru drepturile femeilor în țara sa natală.
ADVERTISEMENT

Jucătorii selecționatei Iranului au protestat la jocul cu SUA, din grupele Mondialului, împotriva guvernului țării pentru drepturile și libertățile femeilor. La fel și fanii prezenți în Qatar. Deocamdată, nu au existat repercusiuni. Nu același lucru este însă valabil în cazul unui fost jucător la naționalei de tineret, Amir Nasr-Azadani. Care urmează să fie executat.

Amir Nasr-Azadani, fost internațional iranian de tineret, este acuzat de trădare și a fost condamnat la moarte

În septembrie, o tânără în vârstă de 22 de ani, Mahsei Amini, a murit pe când se afla în custodia poliției, după ce ar fi încălcat regulile stricte privind acoperirea capului.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a declanșat ample mișcări de stradă. Iar acum, cei care au luat parte la acestea, și au apărat public drepturile și libertățile femeilor din această țară, încep să plătească.

Luni, Majid Reza Rahnavard a fost spânzurat, public, după ce a fost condamnat la moarte fiind acuzat de ”moharebeh” sau ”vrăjmășie cu Dumnezeu”.

ADVERTISEMENT

Lucru de care se face vinovat și fotbalistul Amir Nasr-Azadani. Acesta a evoluat la nivel de juniori și tineret pentru echipa națională. Ca și la cluburile Rah Ahan și Tractor Sazi, din țara natală.

Decizia Președintele Curții Supreme din provincia Isfahan, Asadolá Jafarí, a avut un ecou imediat din partea Fifpro. Sindicatul fotbaliștilor, organizație reprezentativă la nivel mondial pentru 65.000 de jucători profesioniști.

ADVERTISEMENT

”Fifpro este șocat și revoltat de informațiile potrivit cărora fotbalistul profesionist Amir Nasr-Azadani se confruntă cu executarea în Iran după ce a militat pentru drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor în țara sa. Suntem solidari cu Amir și cerem ridicarea imediată a sentinței sale”, a fost mesajul postat pe twitter.

Și Amnesty International a făcut o declarație în acest sens. ”Organizația a cerut comunității internaționale să folosească toate mijloacele necesare pentru a face presiuni asupra guvernului iranian să oprească execuțiile și pedeapsa cu moartea”, spune Diana Al-Tahavi, reprezentanta organizației.

ADVERTISEMENT
Tags: