Un nou azil al groazei descoperit în Voluntari. Ororile găsite de oamenii legii în centrele pentru vârstnici par să nu se mai termine. Deși au trecut aproape patru luni de la primele cazuri, continuă să apară astfel de noi situații.
Vineri, 27 octombrie, procurorii DNA au desfășurat percheziții la un alt centru rezidențial destinat bătrânilor, din Voluntari. Potrivit oamenilor legii, la verificările din vară, administratorii centrului ar fi prezentat documente false.
În acestea era specificat faptul că ar fi avut numărul de angajați necesar pentru acordarea îngrjirilor pentru bătrâni. De fapt, situația era cu totul diferită, iar serviciile medicale erau aproape inexistente.
„În perioada 29 – 31 august 2023, cei doi inculpați ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnați să efectueze un control la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice deținut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv”, informează DNA.
De asemenea, mâncarea acordată beneficiarilor nu era suficientă sau era necorespunzătoare. „Ar fi fost achiziționată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.).
Sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală”, au transmis procurorii.
Mai mult, cercetările au arătat faptul că înaintea controalelor, unii dintre bătrâni ar fi fost scoși din azil. Administratorii i-au ascuns într-un hotel, pentru o noapte, iar apoi i-au plimbat cu mașinile sau i-au ținut în parcările hipermarketurilor, până când inspectorii au plecat din centru.
„După ce, la data de 11 octombrie 2023, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, inculpații ar fi mutat beneficiarii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii”, mai spun procurorii.
Cei doi administratori au fost reținuți pentru 24 de ore pentru „participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Ei vor fi prezentați instanței cu propunere de luare a unei măsuri preventive.