Aici, victimele erau bătute de angajați, iar personalul le fura bătrânilor chiar și mâncarea sau hainele trimise de familii. Au fost arestați deja doi dintre suspecții cercetați în cazul acestor abuzuri, în timp ce șapte au primit arest la domiciliu, iar doi inculpați se află sub control judiciar.
Mai mult, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat că va retrage oficial acreditările pentru două dintre cele trei azile implicate în scandalul din Ilfov. Conform procurorilor, aici angajații îi exploatau pe vârstnici, deși ar fi trebuit să aibă grijă de aceștia.
Mai mult, vârstnicii erau ”supuși la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”.
Practic, cei care făceau parte din grupul infracțional exploatau bătrânii pentru a face rost de bani prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme cum ar fi cazare, masă, îngrijire, servicii medicale sau de recuperare și reintegrare socială. Păgubite au fost bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială, conform Digi 24.
”Există date că membrii grupului infracțional au dispus în mod discreționar de sumele de bani obținute și prin alte fluxuri, respectiv: indirect de la beneficiari (prin cheltuirea veniturilor acestora din pensii și ajutoare sociale/ de handicap) și din sumele de bani plătite în baza contractelor încheiate cu aparținătorii acestor persoane, pentru îngrijirea acestora în cadrul centrelor”, arată procurorii.
”Membrii grupării cu rol de execuție sunt implicați în infracțiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor. De altfel, aceștia sunt implicați și în furtul articolelor de îmbrăcăminte și a medicamentelor aduse acestora de către familii.
Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase din cauza faptului că spațiile interioare nu sunt încălzite corespunzător pe perioada sezonului rece, în camere cu iluminare insuficientă, lipsite de mobilier, în afara patului care este prevăzut cu saltele neconforme (burete învelit cu pânză)”, au mai transmis procurorii.
Au apărut inclusiv stenograme din acest caz, oarecum șocante pentru cei care se așteptau ca infractorii să fie oameni de treabă. Mai exact, din acestea reiese cum bătrânii erau umiliți constant, chiar și bătuți, de către cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei.
”Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu. Le e frică de mine! M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui…ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur! Mă doare un cap”, s-a plâns unul dintre inculpați.
”De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă! Ce bă, animalu’ dracu’!Ce dracului e mă pe tine, măi animalu’ dracu’! Mă, javră ce ești!”, se aude cum o femeie îl ceartă pe un bărbat în vârstă, care ar fi murdărit patul.