News

Un nou val de aer polar îngheață România. Experții recomandă haine speciale. “Ține chiar și 10 ore”

România va fi lovită de un nou val de aer polar, astfel că specialiștii le recomandă tuturor să poarte haine speciale pentru frigul extrem care va dura câteva zile.
29.01.2024 | 08:29
Un nou val de aer polar ingheata Romania Expertii recomanda haine speciale Tine chiar si 10 ore
Un nou val de aer polar îngheață România. Experții recomandă haine speciale. "Ține chiar și 10 ore"
ADVERTISEMENT

În noaptea dinspre 29 spre 30 ianuarie România va fi lovită, din nou, de un val de aer polar care va îngheța totul în cale. Hainele groase, de iarnă, precum și dispozitivele care încălzesc corpul, sunt soluția recomandată de specialiști pentru a trece peste acest frig. Atenție, vremea extremă poate provoca degerături și hipotermie care poate fi mortală.

Un nou val de aer polar îngheață România spre finele lunii ianuarie

Conform Observatornews.ro, cel mai frig va fi pe timpul nopții, lucru confirmat și de meteorologul Diana Giurgiu. De reținut că nu vor fi nelipsite ninsorile și vântul puternic, iar termometrele cu siguranță vor indica temperaturi negative în multe județe, inclusiv minus 10 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Vom avea alternanţe, de la o zi la alta, de la o regiune la alta şi de la o noapte la alta. Şi mai importante sunt temperaturile de pe parcursul nopţii, pentru că spuneam, acestea vor varia de la o noapte la alta, în funcţie şi de cât de repede se duc norii de pe cer şi în funcţie de influenţa stratului de zăpadă, unde cerul va fi mai degajat şi unde vom avea şi strat de zăpadă.

Vom avea temperaturi negative, iar acolo vom înregistra cele mai mici valori de pe parcursul nopţii. Oricum, vorbim de temperaturi preponderent negative, doar pe ici, pe colo, mai ales pe partea de sud-vest, în primele nopţi vom avea temperaturi pozitive, undeva până la 2-3 grade”, a transmis expertul.

ADVERTISEMENT

Românii caută haine groase și accesorii de încălzit

În mijlocul iernii, românii caută în continuare haine groase și accesorii de încălzit, în speranța că vor trece mai ușor peste iarnă.  ”Toată lumea caută. Avem o gamă variată de încălzitoare. Ceva mai mare pentru spate. Sunt patchuri adezive. De exemplu le aveam pe acestea de picioare la set de două.

Au un lipici autoadeziv, vin lipite în zona aceasta. Ţine chiar şi 10 ore. Este foarte important să nu le punem direct pe piele că pot cauza anumite arsuri. Se vor activa şi vor încălzi singure. Ajung la o temperatură şi de 50 de grade Celsius”, explică un comerciant, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

De altfel, aceste haine de iarnă pot face diferența dintre viață și moarte atunci când afară e frig extrem. O spune chiar și reprezentantul Salvamont, Sabin Cornoiu: ”Vedem ce temperaturi scăzute avem și la nivelul orașelor, trebuie să înțelegem că toate aceste temperaturi scăzute corelate și cu vânt care amplifică senzația e frig pot să ne fie fatale chiar și atunci când mergem prin oraș.

Așadar, trebuie să fim foarte bine protejați, să avem acea îmbrăcăminte intermediară care să ne ofere un înveliș termic și apoi o îmbrăcăminte exterioară, care să ne ferească de vânt”.

ADVERTISEMENT

Specialiștii recomandă oamenilor să poarte haine de lână, precum și veste, geci sau mănuși. Desigur, oamenii au la dispoziție acum inclusiv veste cu încălzire electrică sau tălpici cu încălzire prin USB. Prețurile pentru aceste accesorii pornesc de la 100 de lei și pot ajunge la mii de lei. Cert e că hidratarea și alimentația bogată în vitamine nu ar trebui neglijate în aceste zile geroase.

ADVERTISEMENT